Strmoglavljenje letala EgyptAir

FOTO: Poglejte najdene razbitine letala

M.K./STA
21. 5. 2016, 13.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nekaj minut pred četrtkovim strmoglavljenjem letala letalske družbe EgyptAir v Sredozemsko morje so detektorji zaznali dim v letalu, je razvidno iz podatkov, ki se avtomatsko prenašajo z letala na strežnike letalske družbe.

Facebook
Najdena prtljaga in rešilni jopič.

"V letalu je bil požar," je za Deutsche Welle dejal letalski strokovnjak Tim van Beveren.  Navedbe so potrdili tudi Francozi.

"Sistem je poslal zelo jasne informacije. Na stranišču na letalu je zaznal dim, minuto kasneje pa tudi v prostoru za elektroniko," je še dejal van Beveren.

Profimedia
Na stranišču na letalu je detektor zaznal dim, minuto kasneje pa tudi v prostoru za elektroniko.

Navedbe je potrdila francoska agencija za varnost v letalskem prometu. "Letalo je oddajalo ACAR sporočila, ki kažejo na dim v kabini tik pred prekinitvijo oddajanja podatkov," je dejal tiskovni predstavnik oddelka za preiskave in analize.

Kratica ACAR označuje digitalni sistem za prenašanje kratkih sporočil med letalom in kontrolo na tleh.

Je pa tiskovni predstavnik dodal, da je "še veliko prezgodaj za interpretacijo in razumevanje vzroka" četrtkove nesreče, vsaj dokler ne bodo našli ostankov trupa letala ali črni skrinjici.

Neimenovani predstavnik egiptovske uprave za civilno letalstvo je v odzivu dejal, da preiskava tovrstnih navedb, ki jih zaenkrat ne morejo ne potrditi in ne zanikati, poteka. Neimenovano predstavnik ZDA je za Reuters poudaril, da gre za nepotrjene informacije.

Francoski minister: Odprte še vse teorije o strmoglavljenju letala

Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault je danes poudaril, da oblasti še niso izključile nobene od teorij, ki bi pojasnile četrtkovo strmoglavljenje egiptovskega letala. Prioriteta je najti trup letala in črni skrinjici, je dodal.

"V tem trenutku ... preučujemo vse teorije in nobena ni v ospredju," je na novinarski konferenci po srečanju s sorodniki potnikov nesrečnega letala A320 družbe EgyptAir dejal Ayrault.

"Poročila, ki tu in tam krožijo, in ki si mimogrede včasih nasprotujejo, prepogosto spodbudijo oblikovanje skoraj dokončnih zaključkov," je dejal. Opozoril je na bolečino, ki jo ob tem prestajajo družine potnikov.

"Prioriteta je seveda najti letalo, skupaj s črnimi skrinjicami, da jih analiziramo," je dejal minister. To bo omogočilo oblikovanje odgovorov na "legitimna vprašanja".

Francija ima po njegovih besedah "dvojni cilj" - na eni strani zagotoviti solidarnost z družinami, hkrati pa postopek preiskave voditi na transparenten način. Ayraultu se je sicer na srečanju z družinami pridružil egiptovski veleposlanik v Franciji.

Našli že več delov letala

Letalo tipa Airbus A320 s 66 ljudmi na krovu je bilo na poti iz francoskega glavnega mesta Pariz v egiptovsko prestolnico Kairo, ko je v četrtek ponoči izginilo z radarjev nad Sredozemskim morjem. Vzrok strmoglavljenja še ni znan. Egiptovska vojska je v petek potrdila, da je v Sredozemskem morju pred obalo Aleksandrije našla razbitine pogrešanega letala.

Več fotografij doslej najdenih razbitin in predmetov iz letala so objavili na uradni strani predstavnika za odnose z javnostmi egiptovske vojske.