Poročilo razkriva

"Turška obmejna straža ubija in pretepa"

M.K./STA
10. 5. 2016, 14.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pripadniki turške obmejne straže so ubijali in pretepali sirske begunce, ki so skušali prečkati mejo, je svoje ugotovitve danes razkrila organizacija za varstvo človekovih pravic Human Rights Watch (HRW).

Profimedia
Turška vojaška patrulja na meji s Sirijo.

Poudarila je, da gre za nasprotje uradnim trditvam vlade v Ankari, da je turška meja odprta.

"Medtem ko višji turški uradniki sporočajo, da pozdravljajo sirske begunce z odprtimi mejami in rokami, jih njihova obmejna straža ubija in pretepa," je povedal Gerry Simpson iz HRW.

"Uradniki EU bi morali uvideti, da njihova rdeča luč prebežnikom za vstop v EU daje Turčiji zeleno luč za zaprtje njene meje," je menil Simpson ter dodal, da s tem prosilci za azil iz vojnih območij ne bodo imeli kam iti.

V marcu in aprilu so ubili pet ljudi, tudi enega otroka, 14 pa je bilo huje ranjenih, med drugim navaja organizacija HRW, ki je incidente označila kot "resnično grozljive".

Organizacija je kritična tudi do EU, ki je sklenila dogovor s Turčijo, v okviru katerega je predviden dvosmerni proces vračanja nezakonitih prebežnikov z grških otokov v Turčijo in preseljevanja sirskih beguncev iz Turčije v članice EU.

Turčija po navedbah organizacije potiska begunce nazaj v Sirijo že od lanskega leta.

Med zadnjimi krizami na severu Sirije je imela Turčija za Sirce, ki so bežali pred vse bolj zaostrenim nasiljem, med katerim je bil tudi napad sirske vlade na Alep ter letalski napadi na begunska taborišča, svojo mejo skoraj povsem zaprto.

HRW