Trumpova pot

Obama opozoril, da vodenja ZDA ni resničnostni šov

G.G./STA
7. 5. 2016, 09.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je državljane, republikance, Donalda Trumpa in kongres v petek pozval, naj bodo resni, ker vodenje ZDA ni šala oziroma resničnostni šov. Medije je ob tem pozval, naj opravijo svoje delo in kandidata, ki napoveduje rešitve, izprašajo o teh rešitvah.

Reuters
Donald Trump se požvižga na vplivneže v republikanski stranki.

Na vprašanje, ali bi se moral kandidat za demokratsko nominacijo Bernard Sanders posloviti o predsedniške kandidature, je Obamaodgovoril, da naj se proces odvije do konca. Dodal pa je, da je matematika jasna vsem.

Ta matematika pravi, da Sanders ne more več prehiteti Hillary Clinton v seštevku delegatov za zmago. Obama je zagotovil, da bo na vso moč podpiral demokratskega predsedniškega kandidata. Po njegove mnenju bodo demokrati enotni, kar pa za republikance trenutno ne velja.

Trumpa ne zanima podpora nekaterih republikancev

Predsednik predstavniškega doma kongresa in podpredsedniški kandidat leta 2012 Paul Ryan je v četrtek presenetljivo sporočil, da trenutno ne more podpreti Trumpa kot predsedniškega kandidata republikanske stranke. Trump je dejal, da ga je to presenetilo, in privolil v srečanje z Ryanom prihodnji četrtek.

Ryan se namerava z njim pogovoriti o konservativnih načelih stranke in sodelovanju za dosego zmage na volitvah novembra, Trump pa je dejal, da ga podpora Ryana in ostalih politikov stranke ne zanima, ker je pomembna le volja milijonov ljudi, ki so volili zanj.

Njegova nekdanja nasprotnika v republikanski tekmi Jeb Bush in Lindsey Graham sta v petek dejala, da ne bosta volila Trumpa niti Clintonove. Trump je odvrnil, da ga to prav nič ne gane. Za Grahama je dejal, da mu ni pomoči, za Busha pa, da nima nobene energije.

ZDA pod Trumpom ne bodo plačale vsega dolga

Trump je medtem nadaljeval s svojimi izjavami, zaradi katerih je Obama opozoril na potrebo po resnosti. Milijarder je napovedal, da ZDA pod njegovo vladavino ne bodo plačale vsega dolga, ampak se bo kot pravi poslovnež s tujimi upniki pogajal za znižanje dolga, sicer da ne bodo dobili nič.

Pred tem je dejal, da bo moral zamenjati predsednico centralne banke Federal Reserve Janet Yellen. Finančni trgi ga, kot kaže, ne jemljejo resno, saj pretresov ni bilo.

Trump je v petek dobil dobro novico s sodišča v San Diegu, kjer ga tožijo nekdanji študenti njegove propadle univerze, ki so plačali po več deset tisoč dolarjev za skrivnost, kako obogateti z nepremičninami, a po lastnih trditvah niso izvedeli nič, česar ne bi bilo mogoče najti na internetu.

Verjeli so obljubam, da bodo postali strokovnjaki in obogateli, na koncu pa ostali še brez denarja, ki so ga plačali za šolnino. Sodišče je sporočilo, da se bo sodni proces začel šele 28. novembra, torej po predsedniških volitvah.