Skrajna desnica v Nemčiji

Aretirali peterico osumljenih napadov na begunske centre

M.K./STA
19. 4. 2016, 12.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Posebne enote nemške policije so v Freitalu v nemški zvezni deželi Saška davi aretirale pet domnevnih pripadnikov skrajno desne teroristične organizacije.

Reuters
Mest Freital velja za neuradno prestolnico nemške skrajne nacionalistične desnice. (fotografija je simbolična)

Kot je sporočilo državno tožilstvo v Karlsruheju, aretiranim - štirim moškim, starim od 18 do 39 let, in 27-letni ženski – očitajo, da so s še tremi ljudmi, ki so že v zaporu, ustanovili teroristično skupino pod imenom Skupina Freital.

Preiskovalci peterici očitajo tudi vrsto drugih kaznivih dejanj, kot je povzročitev hujših telesnih poškodb in tudi poskus umora, potem ko so z eksplozivom napadli avto območnega politika stranke Levica.

Policija je danes na Saškem preiskala tudi več stanovanj. V akciji je sodelovalo prek 200 policistov. V domovih osumljenih so našli večjo količino eksploziva vzhodnoevropskega izvora, podobno kot že pred meseci v dresdenskih racijah domnevnih voditeljev Skupine Freital.

Mestece Freital se je lani znašlo v središču pozornosti javnosti zaradi pogostih napadov na begunce ter ostrega nasprotovanja izgradnji namestitvenega centra za prosilce za azil. Freital leži v neposredni bližini saškega Dresdna, ki velja za neuradno prestolnico nemške skrajne nacionalistične desnice.