Svet

Bodo nove zahteve Turčije pokopale dogovor z EU glede migrantov?

STA
7. 3. 2016, 14.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Turčija je tik pred zdajci Evropski uniji predložila zadnje finančne in politične zahteve, ki bi lahko ogrozile sklenitev turško-evropskega dogovora za zajezitev migracij proti Evropi na današnjem izrednem vrhu v Bruslju, poroča britanski časnik Financial Times (FT).

arhiv Svet24
Turški premier Ahmet Davutoglu

Pred današnjim izrednim vrhom EU in Turčije v Bruslju je Ankara zahtevala zvišanje finančne pomoči s prvotnih treh milijard evrov, kolikor jih je Turčiji za zajezitev migracij ponudila EU. Prav tako turška vlada zahteva hitrejši dostop do schengenskih vizumov za svoje državljane in pospešitev procesa približevanja EU, piše FT.

Ta seznam želja predstavlja novo ceno, ki jo je Bruslju postavila Ankara za uveljavitev sistematičnega vračanja nesirskih migrantov, ki bi iz Turčije prispeli na grške otoke. Danes še vedno pričakujejo nekakšen dogovor med EU in Turčijo, a štirje diplomati, ki sodelujejo v pogovorih, so po pisanju FT poudarili, da nove turške zahteve predstavljajo velik izziv in bi lahko porušile krhko soglasje članic EU o dodatkih, ki so jih pripravljene ponuditi Turčiji.

Prejšnji teden naj bi turški premier Ahmet Davutoglu po pisanju FT evropskim pogajalcem zasebno namignil, da bi bila Turčija pripravljena pristati na sistematično vračanje nesirskih migrantov. A sedaj se je izkazalo, da si Turčija želi nadgradnje dogovora.