Svet

Umori, pretepi, droge in kri na splavih

Urban Klančnik
5. 2. 2016, 06.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Dve osebi sta bili poškodovani na splavu Blejvoč v Beogradu. Oba so zaradi poškodb z nožem odpeljali v bolnišnico. Splavi v Beogradu so sicer priljubljena destinacija tako turistov kot domačinov in tega se dobro zavedajo tudi različne kriminalne združbe, ki jih v glavnem nadzirajo.

Facebook
Varovanje na splavih

Milana Ćirovića (21) in Aleksa R. (17) so z rešilnim avtomobilom pripeljali v urgentni center v sredo malo po polnoči. Po informacijah policije je prišlo do spora med dvema skupinama na enem od srbskih splavov. Prišlo je tudi do fizičnega obračunavanja in neznani mlajši moški je kar sedemkrat zabodel Ćirovića v predel nog in zadnjice. Ista oseba naj bi tudi trikrat zabodla Aleksa, prav tako v predel nog. Napadalec je nato pobegnil in policija ga do zaključka naše redakcije še ni prijela. Oba poškodovana sta na srečo zunaj življenjske nevarnosti.

Wikimedia

POGOSTI OBRAČUNI
Takšni spopadi so na splavih v srbski prestolnici dokaj pogosti in žal večkrat pride tudi do smrtnih primerov. Motivi so navadno povezani s kriminalnim podzemljem in/ali s količino zaužitega alkohola ter drog. Policisti so neuradno dejali, da je pogosto dovolj, da neka oseba pač nekomu ni všeč, in pride do spopada.

SLOBODAN VUKIĆ
Eden takšnih je bil primer nesrečnega Slobodana (30), ki je bil pretepen le nekaj dni pred novim letom. V enem od lokalov v bližini splavov so ga kar dvakrat pretepli varnostniki in zaradi posledic je padel v komo. Le nekaj dni kasneje je umrl v bolnišnici. Storilce je policija sicer prijela, a zdaj na svobodi čakajo na epilog preiskave.

KRIMINALNE SKUPINE
»Splave nadzirajo huligani, osebe, ki so povezane s kriminalnim podzemljem. Natanko je znano, katera skupina nadzira kateri splav in za katerega od večjih rib dela. Tako imenovana varnostna podjetja so krinke za distribucijo drog in za druge kriminalne dejavnosti. Skupine sicer pogosto sodelujejo med seboj, tu in tam pa pride do sporov, ki jih pogosto rešujejo z orožjem,« je sporočil neimenovani vir iz policije. Dejstvo je, da policija težko izsledi storilce, saj takšne spore skupine pač rešujejo med seboj, priče pa nočejo spregovoriti, saj se bojijo za svoja življenja. Poleg tega varnostna podjetja pogosto izbrišejo posnetke varnostnih kamer.

Arsen Perić

BEOGRAJSKI SPLAVI
Beograjski »splavovi« so sicer priljubljena destinacija za mlade, tudi za turiste. Pravzaprav so neke vrste zaščitni znak Beograda in eden glavnih razlogov, zakaj velja Beograd za center zabave na Balkanu. A prav zaradi tega so tarča kriminalnih združb.

NAJHUJŠI INCIDENTI NA SPLAVIH
8. januarja 2012 sta bila ranjena dva varnostnika pred splavom Amsterdam, približno mesec pred tem pa je bila v strelskem obračunu ubita ena oseba. 13. maja 2013 je bilo v klubu Džast vanila ubito dekle. Le tri dni kasneje naj bi Vladimir Đurović, vodja varnostne službe splava Džimis, umoril vodjo navijačev Crvene Zvezde Velibora Dunjića. 25. julija je trojica varnostnikov splava Saund do smrti pretepla Fedora Frimermana. 3. avgusta 2015 je varnostnik splava Šejk end Šejk pretepel gosta, nato pa napadel še policijo. 15. avgusta pa je bil na splavu pretepen pevec skupine Elitni odredi Vlado Matović. 4. oktobra 2015 je prišlo do splošnega pretepa na splavu Čarobna noć, takrat je bil s pištolo ranjen 36-letni Miloš T. 15. januarja 2016 je bil na splavu Korzo s pištolo ranjen Milorad G. (25), nihče od očividcev ni želel povedati, kdo je bil strelec.

REŠEVANJE TEŽAV
Po navedbah pristojnih organov je največja težava prav v tako imenovanih varnostnih službah, ki naj bi skrbele za red na splavih. In prav to vprašanje naj bi v prihodnje poskušali rešiti z novim zakonom o privatnem varovanju. Vsako podjetje, ki se ukvarja s tovrstnim poslom, bo moralo dobiti licenco, ki jo izdaja MUP (ministrstvo za notranje zadeve), vsak zaposleni pa bo moral opraviti posebno urjenje, da bo lahko opravljal ta posel. Z novim zakonom naj bi tudi regulirali, kako lahko privatno varnostno podjetje uporablja orožje.

Facebook
Splav