Svet

Ne, zgodba o zmagovalcu s kovanci ne drži

Matej Klarič
5. 2. 2016, 06.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Začetek znotraj strankarskih volitev v ameriški Iowi je poleg poraza Donalda Trumpa in minimalne zmage Hillary Clinton nad demokratičnim socialistom Berniejem Sandersom zaznamovala tudi zgodba o tem, da naj bi Clintonova volitve dobila s pomočjo meta kovancev.

Reuters

Zagotovo ste te dni zasledili novico, da je Clintonova v šestih primerih zmagala proti Sandersu z metom kovanca. O tem so poročale celo tako velike tuje medijske hiše, kot sta Fox in Russia Today.

Reuters
Bernie Sanders

Toda pri tem so poročevalci zamešali delegate, ki so prišli iz okrožij s tistimi z državne ravni. Do napačnega poročanja je prišlo tudi zaradi zapletenega delegatskega sistema, ki ga imajo v Iowi.

Najmanjša razlika v 40 letih

Razlika med Clintonovo in Sandersom je v tej zvezni državi znašala zgolj 0,3 odstotka oziroma v številu zgolj štiri državne delegate. Clintonova je zbrala 701 glasov in Sanders 697. Mediji pa so samodejno sklepali, da je zato, ker je vseh šestih primerih zmagala Clintonova, ta s tem pobrala tudi zmago v Iowi. Verjetnost, da bi se to zgodilo, bi bila sicer ena proti štiriinšestdeset.

Zapleten sistem

Toda z metom kovanca je bilo izbranih 1683 delegatov okrožij in ti niso določili končnega zmagovalca, temveč nadaljnjih 11.065 delegatov, od katerih se bo 1406 lahko udeležilo okrožnega kongresa, ki bo 30. aprila in državnega kongresa, ki bo 18. junija. Ne preseneča torej, da tudi ameriški mediji ne razumejo povsem tako zapletenega sistema, ki se za povrh še razlikuje v posameznih zveznih državah in pri obeh največjih strankah.

Bolj tesno od pričakovanj

Vzpon Sandersa, ki se razglaša za demokratičnega socialista, je izjemno presenečenje. Še pred letom dni je v državi ta izraz veljal za zmerljivko in orodje diskreditacije. Takrat je Sanders užival le 7-odstotno podporo, Clintonova pa 68-odstotno. Retorično spretni Sanders se je volivcem približal z retoriko, ki na prvo mesto pred korporacijami postavlja malega človeka in tako pridobiva vse večjo podporo. Med mlajšimi od 30 let ta znaša neverjetnih 83 odstotkov. Kdo od njiju se bo potegoval za mesto predsednika, bomo izvedeli najkasneje do konca meseca julija. Do takrat pa se bo gotovo zgodilo še marsikaj zanimivega.

Reuters
Bernie Sanders