Svet

Glavni dobitek narasel na 1,3 milijarde dolarjev

STA
11. 1. 2016, 10.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ker po sobotnem žrebanju ni bilo zmagovalca, se je nagrada za glavni dobitek ameriške loterije Powerball povečala z 900 milijonov na 1,3 milijarde dolarjev, ki bodo morda našli lastnika v naslednjem žrebanju v sredo. Po sobotnem žrebanju je bilo razdeljenih 19 milijonov manjših nagrad v vrednosti do dveh milijonov dolarjev.

Twitter
Vrednost glavnega dobitka bo do srede še bolj narasla.

Večina zmagovalcev loterije se drži pregovora bolje vrabec v roki kot golob na strehi in tokratni zmagovalec se bo najverjetneje odločil za izplačilo enkratnega zneska, kar je bilo v nedeljo vredno 806 milijonov dolarjev. Vrednost glavnega dobitka bo namreč do srede še bolj narasla.

Statistične možnosti za osvojitev glavne nagrade so nekje ena proti 300 milijonov.

Svoj zajeten kos pogače si z 25 odstotki odreže zvezna vlada, potem pridejo še državni in lokalni davki in preskok v najvišji davčni razred za dobitnika, ki se ne odloči za letno rento. Od sobotnih 900 milijonov dolarjev bi zmagovalcu tako ostalo nekje okrog 300 milijonov.

Statistične možnosti za osvojitev glavne nagrade so nekje ena proti 300 milijonov, vendar pa to ljudi ne zaustavi pred kupovanjem srečk in sanjami o zapravljanju. Večina dobitnikov velikih loterijskih nagrad sicer spet obuboža v zelo kratkem času, ker niso navajeni tako velikih vsot.

Zmagovalec mora zadeti kombinacijo petih številk od ena do 61, poleg tega pa še posebno številko od ena do 26, ki se imenuje powerball. Powerball se igra v 44 zveznih državah ZDA, prestolnici Washington, na Deviških otokih in v Portoriku ter poteka 13 let. Doslej je največ zmagovalcev (16) prišlo iz Pensilvanije.

V tem primeru bo dobil okrog 400 milijonov dolarjev, ker ostalo poberejo takse, davki in plačilo prodajalcu srečke. Dosedanji loterijski rekord v ZDA sega v leto 2012, ko je glavna nagrada za igro Mega Millions znašala 656 milijonov dolarjev.