Svet

S 4-letnim sinom se je pridružila džihadistom, a ji je hitro postalo žal

R.T.
11. 1. 2016, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mati se je spreobrnila v islam in s svojim komaj štiri leta starim sinom odpotovala v Sirijo, možu pa dejala, da bo v Istanbulu skrbela za sirote.

Twitter
Kaj kmalu je spoznala, da ni prišla v raj.

Sophie Kasiki je lanskega februarja s svojim štiri leta starim sinom odpotovala v sirsko mesto Raqqa, potem ko je padla pod vpliv treh ekstremistov, ki so delovali v omenjenem mestu. A kaj kmalu je spoznala, da je naredila velikansko napako – največjo v svojem življenju, kot je dejala –; ko je prosila teroriste, naj jo pustijo domov, so ji ti grozili s kamenjanjem in smrtjo.

Hotela je domov, pogrešala je moža, a ji niso dovolili oditi. 

Brez vednosti moža

34-letnica iz Pariza se je v islam spreobrnila, brez da bi povedala svojemu ateističnemu možu. Kasiki, sicer iz Demokratične republike Kongo, se je s tremi džihadisti spoznala, ko je kot socialna delavka v francoski prestolnici pomagala imigrantom. Nato se jim je pridružila, ker so izkoristili njeno, kot je dejala, naivnost, šibkost in negotovost. Tako je odpotovala s sinom v Sirijo, možu pa dejala, da bo v Istanbulu skrbela za sirote.

Pot domov

Kaj kmalu je spoznala, da ni prišla v raj, kakršnega so ji obljubljali. Sama ni smela ven, odpovedati pa se je morala tudi svojemu potnemu listu. Hotela je domov, pogrešala je moža, a ji niso dovolili oditi. Enkrat je celo dobila udarec v glavo, ker ni dovolila, da bi neznanec njenega sina odpeljal v mošejo. Zaprli so jo v »hišo gostov« – neke vrste zapor v Islamski državi –, kjer je bivala z drugimi tujkami, njihovi otroci pa so bili izpostavljeni videoposnetkom usmrtitev. Edina pot iz zapora je bila poroka z borci Islamske države, čeprav so te ženske bile, kot je dejala, le maternice na dveh nogah. Že dan po tistem, ko so jo strpali v zapor, pa je naletela na odklenjena vrata in pobegnila s sinom. Zavetje jima je dala sirska družina, aprila pa je prečkala mejo s Turčijo in sčasoma prišla nazaj v Pariz. Zasliševanju sta sledila dva meseca v zaporu. »Tako krivo se počutim. Ne vem, kako bom lahko živela sama s sabo. Sovražim tiste, ki so me zmanipulirali,« je dejala. Z možem sta se pobotala, obstaja pa možnost, da bo obtožena ugrabitve.