Svet

Evropski komisar ostro proti Poljski

STA
3. 1. 2016, 15.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zaradi nove sporne medijske zakonodaje na Poljskem evropski komisar za digitalno gospodarstvo in družbo Günther Oettinger poziva k ostrejšemu ukrepanju proti novi konservativni poljski vladi. Za nedeljsko izdajo nemškega Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) je dejal, da bi bilo treba proti Varšavi sprožiti ustrezne evropske ukrepe.

Reuters
Evropski komisar za energijo Günther Oettinger.

Oettinger je glede nove medijske zakonodaje na Poljskem, ki naj bi po mnenju kritikov, tudi bruseljskih, krčila medijsko pluralnost in neodvisnost javnih medijev, dejal, da je vse več znakov, da bi bilo treba aktivirati t. i. evropski mehanizem za varstvo pravne države.

V boju proti samovolji držav članic je EU pred dobrim letom uvedla nov postopek, ki pa doslej še ni bil uporabljen. Članice EU, ki bi sistematično kršile skupne vrednote, s čimer bi bila ogrožena varnost pravne države, bi lahko v skrajnem primeru doletel odvzem glasovalnih pravic na evropskih ministrskih zasedanjih, piše FAZ.

Oettinger je za časnik dejal, da se bo za ta postopek zavzel na naslednjem zasedanju Evropske komisije 13. januarja. Evropska komisija pa je danes v sporočilu potrdila, da bodo tedaj razpravljali o vladavini prava na Poljskem po sprejetju sporne zakonodaje.

Protestni odstopi

Nova poljska vlada je sicer močno razburila z medijsko zakonodajo, proti kateri so že protestirale organizacije za človekove pravice in novinarska združenja. Za uveljavitev jo mora sicer podpisati še predsednik Andrzej Duda.

V skladu z novim zakonom bodo poljska javna televizija TVP, javni radio PR in tiskovna agencija PAP, ki so sedaj organizirani kot državna podjetja, postali "nacionalni kulturni inštituti". Namesto "javni" bodo postali "nacionalni" mediji, več pozornosti naj bi namenjali poljski zgodovini in kulturi, dobiček pa naj jih ne bi več zanimal.

V prvi fazi bo prišlo do menjave vodstev teh medijev, pri čemer bo pri imenovanju novih šefov več besede dobila vlada oz. parlament. O vsebinah in zaposlovanju naj bi odločal nov "nacionalni medijski svet", katerega člane bosta imenovala parlament in predsednik države.

V drugi fazi bosta vzpostavljena nova organizacijska struktura in sistem financiranja nacionalnih medijev. V zakonu piše, da gre za "prvo fazo reforme javnih medijev, katere cilj je vzpostaviti nacionalni medijski sistem", ki bo pod budnim nadzorom vlade oz. ministrstva za kulturo sledil nacionalnim interesom.

Zaradi medijske zakonodaje so že protestno odstopili direktorji štirih programov poljske javne televizije, ki jih je že tako ali tako čakala odstavitev.