Svet

Napad pakistanskih skrajnežev na letalsko bazo

STA
3. 1. 2016, 11.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V indijski letalski bazi v kraju Pathankot na meji s Pakistanom, ki so jo v soboto napadli domnevno pakistanski skrajneži, je danes eksplodirala bomba, ki naj bi jo v soboto podtaknili napadalci. Pri tem je bil ubit visok častnik. Ponoči pa so za posledicami ran umrli še trije indijski vojaki. Število žrtev napada se je s tem povzpelo na enajst.

Twitter
Med ubitimi je bil tudi indijski vojak Gursewak Singh.

Skupno je bilo tako v napadu domnevnih islamskih skrajnežev ubitih sedem indijskih vojakov in štirje napadalci. Še devet indijskih vojakov je ranjenih v bolnišnici.

Napadalci naj bi bili člani v Pakistanu delujoče skrajne islamistične skupine Džaiš e Mohamed. Cilj napada je bilo uničenje letal in helikopterjev v bazi, kar napadalcem ni uspelo.

Do napada je prišlo le teden dni po tem, ko je indijski premier Narendra Modi nepričakovano obiskal Pakistan. To je bil prvi obisk kakega indijskega premierja v Islamabadu v zadnjih 11 letih, sobotni napad na letalsko bazo v Kašmirju pa bi po ocenah poznavalcev zdaj lahko ogrozil krhek mirovni proces med Indijo in Pakistanom.