Svet

Protesti po uboju vodilnega kurdskega odvetnika: 'Ne morete nas vseh ubiti'

STA
28. 11. 2015, 18.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V streljanju v mestu Diyarbakir na jugovzhodu Turčije je bil danes ubit vodilni kurdski odvetnik. Na Tahirja Elcija so med novinarsko konferenco, na kateri je bilo tudi več deset aktivistov, neznani napadalci začeli streljati, policija pa je odgovorila z ognjem. V streljanju je bil ubit tudi policist. Medtem se je na trgu Taksim v Istanbulu zbralo več tisoč protesnikov, ki jih policija zaliva z vodo in solzivcem.

Reuters
Tahir Elci

Do streljanja je prišlo na zborovanju blizu mošeje v četrti Sur v Diyarbakirju med izjavo Elcija, ki je sicer bil vodja tamkajšnje odvetniške zbornice. Po navedbah zdravniških virov je umrl zaradi ran, ki jih je utrpel na glavi.

V strelskem obračunu med napadalci in policijo je bil ubit tudi policist, trije policisti in trije novinarji pa so bili ranjeni.

Po več turških mestih so zaradi uboja popoldne izbruhnili protesti. V Istanbulu se je zbralo več sto ljudi, ki so se na ulici Istiklal v evropskem delu mesta ubitega spomnili z minuto molka. Številni so vzklikali "Vsi smo Tahir Elci."

Policija je posredovala s solzivcem in vodnimi topovi, protestniki pa so odgovarjali: "Ne morete nas ubiti vseh" ter "Morilska država mora odgovarjati". Protesti so potekali tudi v Diyarbakirju in prestolnici Ankara.

Reuters
Protestniki na trgu Taksim v Instanbulu.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je med govorom v Balikesirju na zahodu Turčije v zvezi z dogodkom dejal, da je prišlo do strelskega obračuna med varnostnimi silami in prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK).

Elcija, zagovornika pravic kurdske skupnosti v Turčiji, so sicer oktobra aretirali zaradi domnevne "teroristične propagande". V nekem intervjuju je namreč dejal, da PKK ni teroristična organizacija, med katere jo sicer poleg Turčije uvrščata še ZDA in EU. Do sojenja so ga spustili na prostost, grozilo pa mu je do sedem let zapora.