Svet

V Prištini prijeli provokatorja Albina Kurtija

STA/G.G.
28. 11. 2015, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Potem ko je nedavno v parlamentu s poprovim sprejem napadel poslanca kosovske vladajoče koalicije, so danes v Prištini prijeli poslanca stranke Samoopredelitev Albina Kurtija. Policija je vdrla v prostore njegove stranke in ga odvedla. Pred tem se je Kurti v Prištini udeležil protivladnega protesta.

Reuters
Tako je Albin Kurtin lepil plakate leta 2006.

Kosovo tako brede še globlje v politično krizo. Kosovska policija je namreč že 18. novembra aretirala opozicijsko poslanko in obkolila Kurtijev dom, zato so v Prištini izbruhnili nasilni opozicijski protesti. Najmanj štirje policisti so bili ranjeni, 13 protestnikov so aretirali.

Vodjo poslanske skupine opozicijskega Zavezništva za prihodnost Kosova Doniko Kadaj-Bajupi so aretirali, ker naj bi v parlamentu večkrat odvrgla solzivec. Sodišče je zanjo odredilo 30 dni pripora.

Policija je po aretaciji Kadaj-Bajupijeve obkolila tudi zgradbo, v kateri živi Kurti, ki je pred tem s poprovim sprejem poškropil poslanca vladne koalicije. Danes so Kurtija prijeli, poleg njega pa še nekaj članov stranke Samoopredelitev.

Tožilstvo je zaradi suma, da sta v parlamentu odvrgla solzivec in druge predmete, vložilo obtožnico še proti dvema poslancema Samoopredelitve Albuleni Haxhiu in Fatonu Topalliju.

Albanci sicer danes praznujejo dan zastave v spomin na ustanovitev prve albanske države na ta dan pred 103 leti.