Svet

Putin podpisal zakon o zasegi tujega premoženja

sta/mv
5. 11. 2015, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal zakon o zasegi tujega premoženja, so danes sporočili iz Kremlja. V skladu z njim lahko ruska sodišča odslej odredijo zasego premoženje drugih držav v Rusiji, pod pogojem, da so te države pred tem zasegle rusko premoženje na svojih tleh.

Reuters
Putin podpisal zakon o zasegi tujega premoženja.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je Rusija zakon sprejela v luči milijardnega odškodninskega spora zdaj že razbitega ruskega naftnega velikana Jukos. Kremelj sicer govori o zakonu za zaščito ruskega premoženja v tujini, ki opredeljuje meje sodne imunitete tujih držav v Rusiji, piše ruska tiskovna agencija Tass.

Stalno arbitražno sodišče v Haagu je lani poleti razsodilo, da mora Rusija nekdanjim delničarjem Jukosa - ki ga je država po obsodbi njegovega lastnika Mihaila Hodorkovskega poslala v stečaj in likvidirala, najpomembnejši del pa je nato kupilo državno naftno podjetje Rosneft - plačati 50 milijard dolarjev odškodnine.

Tej razsodbi so letos sledile zaplembe ruskega državnega premoženja v več zahodnih državah, ob čemer je Moskva glasno protestirala.

V Moskvi so sicer takoj po razsodbi napovedali, da odškodnin ne nameravajo plačati ter da bodo za obrambo svojih interesov uporabili vsa pravna sredstva.

Kremelj je nato poleti pripravil osnutek zakona, ki največji državi na svetu omogoča zaseg premoženja drugih držav. Na ruskem ministrstvu za pravosodje so takrat pojasnili, da bodo s tem zakonom uravnotežili obstoječe "pravosodno neravnovesje" med Rusijo in drugimi državami.