Svet

Orbana je strah

STA
28. 10. 2015, 13.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Madžarski premier Viktor Orban bo dobil dodatno varovanje v strahu pred maščevanjem islamistov, ker je zaprl meje svoje države za begunce z Bližnjega vzhoda.

Reuters
Viktor Orban ohranja priljubljenost z ostro protimigracijsko politiko.

Orban in njegova vlada sta si nakopala bes Islamske države in drugih terorističnih organizacij, je poročal provladni časnik Magyar Idik. "Te sile gledajo na madžarskega premierja in ljudi okoli njega kot na sovražnike," dodaja.

Konservativni Orban, ki vztraja, da Madžarska ne bo sprejela muslimanskih beguncev, je ukazal postavitev ograje z bodečo žico najprej na meji s Srbijo, nato pa še na meji s Hrvaško, za zajezitev begunskega vala. Od takrat se je dotok beguncev na Madžarsko tako rekoč ustavil.

Prebežniki, ki bežijo pred nasiljem v Siriji, Iraku in Afganistanu, so se zaradi madžarske ograje preusmerili na Hrvaško in Slovenijo. Velika večina beguncev, ki potujejo po t. i. balkanski poti iz Turčije, čez Egejsko morje, Grčijo, Makedonijo, Srbijo, Hrvaško, Slovenijo in Avstrijo, si želi v Nemčijo in druge bogate zahodnoevropske države.