Svet

Skupinico beguncev na Švedskem zebe, hočejo v Nemčijo

STA/G.G.
28. 10. 2015, 07.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Skupina beguncev, ki je prispela na Švedsko, že dva dni noče izstopiti z avtobusa, ker je vas, kjer jih želijo namestiti, preveč izolirana in ker je tam preveč mrzlo. Nekateri se celo želijo vrniti v Nemčijo.

Reuters
Migranti iz toplih krajev niso vajeni podnebja na Švedskem.

Okoli 60 sirskih in iraških beguncev so v nedeljo zvečer pripeljali v kraj Limedsforsen blizu meje z Norveško, v vas z lesenimi kočami, kjer naj bi ostali do konca obravnave njihovih prošenj za azil.

Približno 20 jih ni hotelo izstopiti iz avtobusa, ko so videli, da so v gozdu več deset kilometrov daleč od prvega mesta. Mnogi so zahtevali, da jih peljejo v veliko mesto ali celo v Nemčijo.

"Povedali so nam, da bomo tu živeli, a to ni mogoče za vse, saj so med nami tudi otroci in nosečnice. Premrzlo je, ni trgovin in ne zdravnika," je pojasnil sirski begunec Hadel Vaez televiziji SVT.

Švedska agencija za migracije Migrationsverket (MV) je pojasnila, da sprejemajo tako veliko beguncev - okoli 10.000 na teden - da so namestitvene zmogljivosti za begunce prepolne, tako da razmišljajo o postavitvi šotorskih naselij.

Tiskovna predstavnica agencije Guna Graufelds je poudarila, da so primeri, ko begunci zavračajo namestitev, redki. "Običajno razumejo, da tam ne bodo ostali ve življenje, čeprav to lahko traja dlje časa," je dodala.

Švedska, ki ima 9,8 milijona prebivalcev, letos pričakuje prihod od 140.000 do 190.000 prosilcev za azil in je ena najbolj priljubljenih evropskih držav za begunce.