Svet

VIDEO: Ob gledanju policijskega nasilja je celo šerifu šlo na bruhanje

STA
28. 10. 2015, 07.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nasilno aretacijo dijakinje na srednji šoli v ameriški Columbii bosta preiskovala zvezno pravosodno ministrstvo in zvezni preiskovalni urad (FBI). Za preiskavo je zaprosil šerif okrožja Richard v Južni Karolini Leon Lott, ki je zaradi nasilja tudi suspendiral svojega pomočnika Bena Fieldsa.

Fieldsa je v ponedeljek v času pouka poklicalo na pomoč vodstvo srednje šole Spring Valley, ker ena od dijakinj med uro matematike ni hotela prenehati s pošiljanjem telefonskih sporočil, obenem pa ni ubogala ukaza, naj zapusti razred. Ubogala ni niti policista, ki mu je prekipelo in jo je zagrabil za vrat, prevrnil na tla skupaj s stolom in klopjo ter odvlekel v kot učilnice, kjer jo je vklenil.

Sošolci so to mirno opazovali razen dijakinje, ki je policistu namenila nekaj ostrih besed dogodek posnela. Tudi njo je policist aretiral, nato pa prepustil staršem.

Posnetki policista, ki se je znesel nad temnopoltim dekletom, so obkrožili svet. Borci za državljanske pravice temnopoltih, kot je Jesse Jackson, so se nemudoma oglasili z ostrimi kritikami in zahtevami po tožbah, čeprav še ni jasno, ali je šlo dejansko za rasističen izpad.

Kot je dejal šerif Lott, mu je ob gledanju posnetka šlo na bruhanje. Nemudoma je zaprosil za zvezno preiskavo, najverjetneje tudi v strahu pred novimi protesti proti rasizmu, kakršnih je bilo v zadnjem letu spričo policijskega nasilja po celotnih ZDA veliko.

Lott sicer zatrjuje, da nikakor ni šlo za rasizem, ampak za dekle, ki ni ubogalo, pa naj bo njena polt katerekoli barve. Ne glede na to pa je Fields tudi po njegovi oceni pretiraval in si je prislužil suspenz brez plače do konca preiskave.