Svet

Bruselj umaknil tožbo proti Sloveniji glede elektronske opreme

STA
8. 10. 2015, 14.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Evropska komisija je umaknila tožbo proti Sloveniji zaradi neprenosa evropske direktive o odpadni električni in elektronski opremi v slovenski pravni red. Slovenija je namreč julija sprejela področno uredbo in s tem izpolnila svojo obveznost, so danes sporočili z ministrstva za okolje in prostor.

STA

Uredba o odpadni električni in elektronski opremi določa pravila ravnanja in druge pogoje za preprečevanje in zmanjševanje škodljivih vplivov nastajanja odpadne električne in elektronske opreme in pri ravnanju z njo.

Vlada jo je sprejela 23. julija, veljati pa je začela 8. avgusta. Kot pravijo na ministrstvu, je Slovenija postopek notifikacije predpisa z vnosom vseh bistvenih podatkov in objavljenega besedila v elektronsko notifikacijsko zbirko komisije opravila 4. avgusta. Komisija je med objavo in dejanskim začetkom veljavnosti uredbe opravila njeno analizo in ugotovila, da je z njenim sprejetjem v celoti izpolnjena obveznost prenosa direktive v pravni red Republike Slovenije.

Komisija je zato sklenila, da umakne tožbo v tej zadevi, Sodišču EU pa predlagala, da odredi izbris zadeve iz vpisnika, so še navedli na ministrstvu.

Evropska komisija je tožbo proti Sloveniji zaradi neprenosa te direktive sprožila aprila letos. To je bila tretja tožba na Sodišču EU zaradi nespoštovanja evropske okoljske zakonodaje v tem letu. Marca je komisija proti Sloveniji vložila tožbo zaradi odpadnih pnevmatik v Lovrencu na Dravskem polju, februarja pa je proti Sloveniji sprožila že drugi postopek na sodišču zaradi industrijskih dovoljenj.