Svet

Francija bi v naslednjih dveh letih sprejela 24.000 beguncev

STA
7. 9. 2015, 13.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Francoski predsednik Francois Hollande je danes dejal, da bi Francija v naslednjih dveh letih lahko sprejela 24.000 beguncev v okviru načrta EU o prerazporeditvi beguncev. Ponudil se je tudi, da bi Francija lahko gostila mednarodno konferenco o najhujši begunski krizi v Evropi po drugi svetovni vojni.

"Od začetka leta je Sredozemsko morje prečkalo 350.000 ljudi. To je tragična in resna kriza. A lahko jo ukrotimo in bomo jo," je na svoji polletni novinarski konferenci dejal Hollande.

Povedal je, da Evropska komisija pripravlja predlog prerazporeditve 120.000 beguncev iz najbolj obremenjenih članic, Grčije, Italije in Madžarske, po katerem bi jih Francija prevzela 24.000. "To bomo storili," je dejal.

"Vprašanje beguncev in razseljenih je v prvi vrsti problem, ki zadeva predvsem južne države. Zadeva Afriko, Bližnji vzhod, pa tudi druge celine, vključno z Azijo," je dejal Hollande.

Komisija naj bi predlog z obveznimi kvotami obelodanila v sredo. Glede na napovedi, ki so pricurljale v javnost, naj bi Francija sprejela 24.000 beguncev, Nemčija pa 31.400. Španija bi jih prevzela 14.900, Slovenija pa 631.

Hollande je napovedal tudi, da bo Francija skušala reševati težave sirskih beguncev pri izvoru, torej pri reševanju krize v njihovi državi. Napovedal je, da bo Francija začela s torkom izvajati izvidniške prelete nad Sirijo, s čimer bi pomagali pri usmerjanju letalskih napadov na položaje džihadistov skupine Islamska država. Ne bo pa Francija v Sirijo poslala svojih vojakov, je še povedal Hollande.