Svet

Merklova in Rajoy za skupno azilno politiko v EU

STA/M.J.
1. 9. 2015, 14.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Španski premier Mariano Rajoy je danes na srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel v Berlinu ocenil, da bo kriza z migranti v prihodnjih letih največji izziv za Evropo. Z Merklovo sta se ob tem zavzela za skupno migracijsko in azilno politiko v EU. Spregovorila sta tudi o gospodarskih razmerah v Španiji in izpostavila nujnost nadaljevanja reform.

Reuters

"Kar trenutno doživljamo, bo za Evropo v prihodnjih letih največji izziv. Za ta velik izziv moramo najti rešitev," je na novinarski konferenci z Merklovo poudaril Rajoy. Spomnil je, da se je Španija na svojih mejah že soočila s tragedijami, podobnimi tistim, ki se trenutno odvijajo na drugih mejah EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem sta z Merklovo Evropsko komisijo pozvala k ukrepanju na področju azilne politike v EU. Evropa po njunem mnenju potrebuje skupno migracijsko in azilno politiko.

Po besedah Merklove je tako predvsem treba postaviti centre za registracijo beguncev v Italiji in Grčiji, uvesti skupno določitev varnih držav izvora, vzpostaviti možnost vračanja migrantov in poskrbeti za pravično razporeditev prosilcev azila. "O kriterijih za to se bo treba pogovoriti," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudarila kanclerka.

Ob tem je zavrnila očitke, da Nemčija ob begunskem vprašanju ignorira mednarodna pravila. "Ne bi se smeli obojestransko obtoževati, temveč nekaj spremeniti," je dejala.

Pojasnila je, da njena država Sirce v velikem številu sprejema in jih ne vrača v članice, v katerih so vstopili na ozemlje EU, ker imajo velike možnosti za pridobitev statusa begunca. "To ni nič presenetljivega in tako bi pravzaprav moralo biti v vseh evropskih državah," je dodala po poročanju AFP.

Nemčija je prejšnji teden za sirske državljane prekinila izvajanje dublinske uredbe, v skladu s katero mora prosilce za azil obravnavati tista država članica EU, v kateri so vstopili v unijo.

Rajoy je danes dejal, da bo stališče Španije na prihodnjem srečanju notranjih in pravosodnih ministrov EU, posvečenem migrantski krizi, konstruktivno. "Evropa potrebuje dogovore, solidarnost," je dejal in ob tem Evropsko komisijo, Rim in Atene obtožil, da ne storijo dovolj.

Z Merklovo sta danes spregovorila tudi gospodarskem stanju v Španiji, kjer bodo jeseni parlamentarne volitve. Konservativni premier je vztrajal pri nadaljevanju reform in poudaril, da je gospodarsko stanje njegove države trenutno najboljše v zadnjih 14 letih. Kot navaja dpa, bo imela Španija letos 3,3-odstotno gospodarsko rast.

Še naprej pa največji izziv za Madrid ostajajo delovna mesta. V naslednjem vladnem mandatu je cilj 20 milijonov zaposlenih, za kar bo treba vsako leto ustvariti 500.000 novih delovnih mest. "To je nekaj, kar je povsem mogoče storiti, če se politika ne bo spreminjala," je dejal.

Merklova je pohvalila prizadevanja v Španiji. Po težkih časih in številnih reformah bo Španija letos dosegla dvakrat večjo rast v primerjavi z Nemčijo. "To kaže, da se reforme splačajo," je izjavila.