Svet

Priložnost za sestavo nove grške vlade opozicijski Novi demokraciji

STA
21. 8. 2015, 10.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vodja grške opozicijske stranke Nova demokracija bo dobil priložnost za sestavo nove vlade po četrtkovem odstopu premierja Aleksisa Ciprasa, izhaja iz elektronskega sporočila urada grškega predsednika.

Reuters

V skladu z grško ustavo vodja druge največje stranke dobi priložnost za sestavo vlade, če premier odstopi. Opazovalci sicer menijo, da vodja Nove demokracije Evangelos Meimarakis ne bo mogel sestaviti vlade. To pomeni, da bodo šli Grki letos že drugič na volitve, najverjetneje 20. septembra.

Meimarakis naj bi se danes okoli poldneva sestal s predsednikom Prokopisom Pavlopulosom, s katerim naj bi govorila o odprtih možnostih po Ciprasovem odstopu. Pred tem je iz predsednikovega urada prejel elektronsko pošto, v kateri je bil obveščena, da bo dobil mandat za sestavo nove vlade.

Cipras je v četrtek zvečer odstopil s položaja, nekaj ur po tistem, ko je Grčija prejela prvo tranšo tretjega paketa mednarodne pomoči v zadnjih petih letih. Kot je dejal, se za predčasne volitve zavzema, ker potrebuje močan mandat za pogajanja o dodatnih reformah, če želi še naprej vladati.

Cipras je minuli teden pri glasovanju o novih varčevalnih ukrepih v parlamentu ostal brez večine glasov koalicijskih poslancev. 44 članov Sirize je glasovalo proti, vlada pa je ukrepe spravila skozi s pomočjo opozicijskih poslancev.