Svet

Obtožnica proti predsedniku brazilskega parlamenta

STA
21. 8. 2015, 08.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Brazilsko tožilstvo je v četrtek vložilo obtožnico zaradi korupcije v aferi Petrobras proti predsedniku spodnjega doma parlamenta Eduardu Cunhi in nekdanjemu predsedniku Fernandu Collorju de Mellu. Cunha je obtožen, da je prejel najmanj pet milijonov dolarjev podkupnin v okviru obsežne podkupovalne sheme v državni naftni družbi Petrobras.

Reuters

Generalni tožilec Rodrigo Janot trdi, da je Cunha prejel podkupnine v povezavi s pogodbami o izdelavi dveh plovil za vrtanje nafte za Petrobras. Obtožen je korupcije in pranja denarja.

Cunha je vztrajal, da je nedolžen, in izrazil olajšanje, da gre primer na sodišče. Ob tem je zatrdil, da ne bo odstopil. "Še naprej bom opravljal svoje dolžnosti, za katere me je izvolila večina v parlamentu. Povsem pomirjen sem s tem," je izjavil.

Nekdanji predsednik Collor, ki je moral leta 1992 odstopiti s položaja zaradi korupcijskega škandala, v politiko pa se je vrnil kot senator, je prav tako obtožen v aferi Petrobras.

Policija je julija preiskala njegovo hišo in zasegla tri luksuzne avtomobile - ferrarija, porscheja in lamborghinija. Collor je na Twitterju zapisal, da je žrtev medijskega cirkusa, ki škoduje pravicam posameznikov.

Preiskava podkupovalne mreže v Petrobrasu, poimenovana "avtopralnica", je razkrila, kdo je kdo v brazilski eliti. Cunha in Collor sta med imeni na vrhu.

V preiskavo so se ujeli tudi številni člani vladajoče Delavske stranke predsednice Dilme Rousseff. Nekdanji svetovalec njenega predhodnika Luiza Inacia Lule da Silve je bil aretiran, ker naj bi bil pobudnik podkupovalne sheme. Aprila je bil aretiran tudi finančnik Delavske stranke.

Rousseffova, ki ji grozijo z ustavno obtožbo, se ni znašla med osumljenci, čeprav je bila predsednica nadzornega sveta naftne družbe v letih 2003 in 2010, ko se je zgodil večji del očitane korupcije.