Svet

Orkan Danny zgublja sapo

STA/G.G.
21. 8. 2015, 07.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nacionalni center za orkane ZDA je v četrtek sporočil, da je tropska nevihta Danny postala šele prvi orkan letošnje sezone v Atlantiku. Orkan Danny se je nahajal več kot 1000 kilometrov vzhodno od Karibov, ki naj bi jih dosegel v ponedeljek, vendar naj bi do takrat že oslabel nazaj v nevihto.

Reuters

Danny je sredi Atlantika v četrtek pihal z vetrovi le 120 kilometrov na uro, kar ga je uvrstilo v najšibkejšo 1. kategorijo orkanov. ZDA je orkan nazadnje prizadel julija lani. To je bil orkan druge kategorije Arthur, ki je prišel na kopno v Severni Karolini in ni povzročil večje škode.

Od takrat pa do sedaj ZDA uživajo najdaljše obdobje brez orkana vse od leta 1850, ko so začeli uradno zbirati podatke. Nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA) za letos v Atlantiku napoveduje le od enega do največ štirih orkanov. Sezona se je začela 1. junija, uradno pa traja do 30. novembra.

Na pomanjkanje orkanov naj bi letos vplival fenomen El Nino, ki ovira ustvarjanje ciklonov. Poleg tega so vode Atlantika letos hladnejše kot ponavadi.