Svet

NSA bo uničila milijone podatkov o telefonskih klicih Američanov

STA/J.P.
28. 7. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti ZDA je v ponedeljek sporočil, da bo Agencija za nacionalno varnost (NSA) po 29. novembru prenehala pregledovati milijone podatkov o telefonskih klicih Američanov, ki so jih zbirali vse od leta 2001. Takoj, ko bo to mogoče, pa bodo podatke tudi uničili.

Wikipedia

Tehnično je postopek brisanja podatkov lahko hiter, vendar pa so proti NSA vložene številne tožbe in mora podatke hraniti še naprej. Obstoj množičnega zbiranja podatkov o telefonskih klicih Američanov je javnosti leta 2013 razkril nekdanji sodelavec NSA Edward Snowden.

Objavil je sicer številne druge primere prisluškovanja in nadzora z dvomljivo ustavno podlago, vendar pa je bil ta program edini, na katerega se je odzval kongres, ki je šele junija sprejel zakon o njegovi odpravi v šestih mesecih.

Agenti NSA so šli skozi baze podatkov o telefonskih klicih 300-krat na leto. Iskali so klice na številke teroristov ali ljudi, povezanimi z njimi.

Vohuni NSA bodo morali po novem po podatke k telefonskim podjetjem, kar so počeli pred letom 2001 oziroma preden so ZDA sprejele posebne varnostne ukrepe zaradi terorizma.

Agenti NSA so šli skozi baze podatkov o telefonskih klicih 300-krat na leto. Iskali so klice na številke teroristov ali ljudi, povezanimi z njimi.

Vendar pa program v vseh letih obstoja ni preprečil nobenega terorističnega napada, ukiniti pa so ga hoteli vohuni sami, ker je imel velike pomanjkljivosti.

Zbiral je na primer le podatke o klicih s stacionarnih telefonov, ne pa tudi mobilnih. Teroristi pa večinoma uporabljajo predplačniške mobilne telefone, ki se jih je lahko znebiti.