Svet

VIDEO: Poglejte, kako Hrvati delajo s svojimi novimi sosedi

R.T.
15. 7. 2015, 13.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Medtem ko so uradniki državico Liberland na meji med Hrvaško in Srbijo odpravili zgolj kot zabavni pripetljaj, policisti na terenu zadevo jemljejo veliko bolj resno.

Twitter

Liberland se nahaja na približno osmih kvadratnih kilometrih ozemlja ob Donavi, ki ga niti Hrvaška niti Srbija nista zahtevali zase. Aprila letos je zastavo v imenu Liberlanda v neposeljeno goščavo na pol v šali zapičil Čeh Vit Jedlička ter se razglasil za predsednika. Očitno pa je bilo zanimanje za pridružitev državi večje, kot je pričakoval Jedlička, zato se je temu primerno zresnil.

Twitter

Z vidika države Liberland gre za nikogaršnjo zemljo, saj ozemlja po razpadu Jugoslavije ni zahtevala niti Hrvaška niti Srbija. 

Od takrat je za državljanstvo zaprosilo več sto tisoč ljudi, Čeh pa je ustanovil neprofitno organizacijo LSA (Liberland Settlement Association), ki dela na legalni pridobitvi ozemlja, ki si ga je prisvojila država. Gre za več kot za zastavo in ime – resnični ljudje hočejo zaplato zemlje izoblikovati v najnovejšo državo, kar pa hrvaškim oblastem ne ustreza. »V Liberland neprestano pošiljamo ljudi,« je povedal Michael Glaser, glavni poslovodja omenjene organizacije. »Tam ostajajo, ponoči taborijo. Skušamo vzdrževati stalno prisotnost, a hrvaška policija ljudi, ko jih vidi tam, aretira.«

Večina državljanov države Liberland biva v dveh vilah, ki so jih najeli blizu meje v Srbiji. Srbski uradniki so sicer hoteli vedeti, kaj počnejo tam, a Glaser pravi, da jih srbski policisti z razliko od hrvaških pustijo pri miru. Hrvati naj bi na nikogaršnji zemlji redno patruljirali. Največjo težavo predstavlja status ozemlja oziroma nestrinjanje, ko pride do le-tega. Z vidika države Liberland gre za nikogaršnjo zemljo, saj ozemlja po razpadu Jugoslavije ni zahtevala niti Hrvaška niti Srbija. S Hrvaškega vidika je zemlja bodisi hrvaška bodisi srbska, nikakor pa ne od države Liberland. Meja naj bi tako še vedno bila stvar pogajanj med Hrvaško in Srbijo in ne nikogaršnja zemlja, katero bi si lahko prisvojil tretji akter. To razloži agresivno patruljiranje, ki ga na območju izvaja hrvaška policija. Ta naj bi enega 17-letnega državljana nove države za 20 ur brez vode in hrane zaprla v celico brez oken, medtem ko lahko hrvaški državljani svobodno pohajkujejo po spornem območju.

Rob Evropske unije

»Paranoični so, ker območje predstavlja vhod v Evropsko unijo,« je razložila Vera Mirovna, raziskovala s Harvarda, ki je več let proučevala zgodovino območja. Če bi priznali Liberland, bi tvegali, da se v Evropsko unijo pretihotapijo ilegalni imigranti. Ravno zato Hrvati državo jemljejo smrtno resno, je dejala Mirovna, in ne kot šalo. A vseeno se zdi, da hrvaškim policistom še ni uspelo odgnati države Liberland. LSA si je namreč zagotovila pravno zastopanje za posameznike, ki so aretirani na območju. Liberland je odločena, da postane najnovejša država na svetu, Hrvaška pa, da jo ustavi.