Svet

Donald Trump prvič v vodstvu

STA
15. 7. 2015, 09.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Newyorški milijarder Donald Trump, ki se poteguje za predsedniško kandidaturo republikanske stranke, je v zadnji anketi časnika USA Today dobil največ podpore republikanskih volivcev med vsemi 15 kandidati stranke. Anketa zagotavlja, da se bo Trump zanesljivo udeležil prvega televizijskega soočenja republikanskih kandidatov v avgustu.

Arhiv Svet24

Trump je v anketi dobil podporo 17 odstotkov udeležencev, na drugem mestu pa je Jeb Bush iz slavne politične družine, ki je dobil 14 odstotkov. Noben od preostalih kandidatov ni dosegel praga desetih odstotkov podpore.

Trumpovo ime je sedaj prepoznavno skoraj bolj kot Bushevo, saj zanj še nikoli nista slišala le dva odstotka republikanskih volivcev. Trumpova pot na vrh republikancev je posledica žaljivih izjav do nezakonitih priseljencev iz Mehike, ki jih je označil za kriminalce in posiljevalce.

Trumpov vzpon na vrh nikogar ne veseli bolj kot demokratskih političnih strategov, saj so prepričani, da se bo stranka z njim še bolj oddaljila od volivcev latinsko-ameriškega izvora in s tem od možnosti za osvojitev Bele hiše.

Trumpov vzpon pa skrbi republikance, kot je senator iz Južne Karoline Lindsey Graham, ki prav tako kandidira za predsednika. Graham je na televiziji CNN dejal, da si stranka s Trumpom koplje jamo, kar jo bo stalo zmage na volitvah prihodnje leto.

Po Grahamovem prepričanju mora stranka odločno zavrniti Trumpove izjave o Mehičanih, s katerimi uničuje prihodnost stranke. "Če želimo dobiti nacionalne volitve, moramo imeti veliko boljše odnose z Latinoameričani. Če hočemo imeti moralno avtoriteto za vodenje naše države, pa moramo zavrniti Trumpovo demagogijo, če ne bomo izgubili in si to tudi zaslužili," je menil Graham. To je politik, ki je jedrski sporazum z Iranom označil za vojno napoved Izraelu.

Trump ni le neusmiljen do predsednika Baracka Obame in demokratov, ampak tudi politikov lastne stranke. Za Busha je dejal, da ni noben dejavnik predsedniške tekme, za senatorja Johna McCaina, da nima zdrave pameti, podobno neusmiljen pa je tudi do drugih republikancev. Zaradi tega ga je poskušal pomiriti tudi predsednik stranke Reince Priebus, vendar pa Trumpa ne more nihče utišati.

Zaradi tega vodstvo stranke trepeta pred avgustom, ko bo na sporedu prvo televizijsko soočenje republikanskih kandidatov za predsednika. Prenašala ga bo televizija Fox, ki bo morala Trumpu zaradi visokih uvrstitev v anketah izdati povabilo.

Trump ima možnosti za uspeh sicer le na videz. Ista anketa časopisa USA Today je namreč ugotovila, da ga ne bi volilo 62 odstotkov republikancev, ki imajo o njem negativno mnenje. Slabo mnenje o Bushu jih ima le 42 odstotkov. V hipotetičnem dvoboju pa bi vodilna demokratska predsedniška kandidatka Trumpa ugnala s 17 odstotki razlike.