Svet

V BiH prijeli skrajneža s povezavami z IS

STA
15. 4. 2015, 13.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Policija v BiH je danes aretirala privrženca tamkajšnjega gibanja skrajnih islamistov, ki se je mudil v Siriji, kjer naj bi imel stike s pripadniki skupine Islamska država, je sporočilo tožilstvo BiH. Gre za 39-letnega Sarajevčana, ki je bil predmet preiskave zaradi več dejavnosti, povezanih s terorizmom.

Kot je povedal tiskovni predstavnik tožilstva Boris Grubešić, je osumljeni Sarajevčan Kenan Kršo za krajši čas obiskal Sirijo in se spoznal s pripadniki vahabitskega gibanja, ki se borijo v vrstah Islamske države v Siriji in Iraku, z njimi pa nato ohranil stike, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Podobnih kaznivih dejanj so minuli teden obtožili še dva islamska skrajneža, ki sta se pripravljala na odhod v Sirijo, in dvojico, ki ju je novačila, navaja AFP.

Krša so policisti prijeli že februarja, ko se je po središču Sarajeva sprehajal oblečen v majico z emblemom Islamske države. Mesec dni kasneje je v eni izmed sarajevskih mošej tamkajšnjega zmernega imama obtožil, da širi laži. Po poročanju hrvaške tiskovne agencije AFP je Kršo na območju Sarajeva tudi večkrat izzval izgrede in ogrožal varnost. 

BiH je leta 2014 sprejela novo zakonodajo, ki predvideva kazni do 20 let zapora za džihadiste in tiste, ki jih novačijo. Januarja se je začelo prvo sojenje za ta kazniva dejanja. Na zatožni klopi je skrajni islamski pridigar Husein Bosnić, imenovan Bilal, ki je obtožen novačenja za IS.