Svet

Berlusconi odslužil kazen za utajo davkov

STA
14. 4. 2015, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je odslužil kazen za utajo davkov in je znova svoboden človek, je danes odločilo sodišče v Milanu. Obenem so mu sodniki odpravili dveletno prepoved opravljanja javnih funkcij, ki ga je doletela avgusta 2013.

Arhiv Svet24

Kljub temu zaradi posebnega zakona Berlusconi do novembra 2019 ne sme biti izvoljen. Bo pa lahko sedaj zahteval, da se mu vrne potni list, ki so mu ga odvzeli zaradi obsodbe.

Berlusconi je bil leta 2013 zaradi utaje davkov obsojen na štiri leta zapora, a so mu kazen zatem v skladu z amnestijo skrajšali na leto dni. 78-letni Berlusconi je nato zaradi svoje starosti kazen odslužil z desetimi meseci in pol dela v domu za ostarele.

Medijski mogotec lahko poslej na svobodi načrtuje vrnitev na politično prizorišče, ki ga je napovedal marca po izreku oprostilne sodbe v primeru Ruby. Prvi politični cilj so majske regionalne volitve, ki bodo ključnega pomena za Berlusconijeve ambicije. Njegova stranka Naprej Italija se sicer trenutno pogreza v kaos.