Svet

Nad Parizom znova opazili drone

STA
4. 3. 2015, 13.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nad Parizom so v torek zvečer opazili približno deset dronov in policija naj bi v povezavi z najnovejšimi tovrstnimi incidenti iskala štiri moške. Plovila so letela nad več območji prestolnice, med drugim v bližini Eifflovega stolpa.

Arhiv Svet24

O več novih opažanjih dronov so policijo obvestili meščani, enega pa je opazila tudi policijska patrulja. Dlje časa mu je sledila, a ga je nato zaradi gostega prometa izgubila izpred oči. Po poročanju nekaterih medijev naj bi dron nato pobrali štirje moški, ki so pobegnili v črnem avtomobilu, poroča britanski BBC.

Francoske oblasti še vedno tavajo v temi glede motiva za drone, ki jih v zadnjem času v velikem številu opažajo nad prestolnico. Lansko jesen so številne opazili v bližini jedrski obratov, za kar so okrivili okoljske aktiviste, za najnovejše incidente pa krivca še iščejo.

Kot je v torek sporočil notranji minister Bernard Cazeneuve, so od oktobra lani v bližini jedrskih obratov ali nad Parizom opazili približno 60 dronov.

Upravljanje z droni nad francosko prestolnico brez ustreznega dovoljenja ni dovoljeno, v nočnem času pa je v vsakem primeru prepovedano.

Pred dnevi je policija aretirala trojico novinarjev mreže Al Džazira. Dva je že kmalu izpustila, tretjemu, Britancu Tristanu Redmanu, pa je zaradi upravljanja drona nad Bolonjskim gozdom v torek naložila plačilo kazni v višini tisoč evrov. V preostale incidenti naj sicer trojica ne bi bila vpletena.

Varnostne razmere v Franciji ostajajo poostrene po terorističnih napadih, ki so v začetku januarja pretresli Pariz in terjali 17 življenj.