Svet

Španski princesi bodo vendarle sodili zaradi poneverbe

STA
22. 12. 2014, 14.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Sodnik na otoku Majorka je danes odločil, da se bo španska princesa Cristina, sestra kralja Felipeja VI., vendarle morala zagovarjati pred sodiščem. Sodili ji bodo zaradi domnevne sokrivde pri poneverbi denarja, povezane s posli soproga Inakija Urdangarina. Cristina bo prva članica španske kraljeve družine, ki ji bodo sodili.

Reuters
Španska princesa Cristina.

Tožilstvo sicer za Cristino ni zahtevalo sodnega pregona, a je morala plačati dobrih 587.000 evrov za poplačilo škode, ki je nastalo ob koriščenju denarja, ki ga je poneveril njen soprog. Zanj pa tožilstvo zahteva 19 let in pol zaporne kazni in denarno kazen v višini 3,5 milijona evrov.

Urdangarin je obtožen, da si je skupaj z nekdanjimi poslovnimi partnerji nezakonito pridobil za približno šest milijonov evrov javnega denarja. 49-letna princesa Cristina, sestra španskega kralja Felipeja VI., pa naj bi ta denar koristila. A je na zaslišanju trdila, da se za posle svojega moža ni zanimala in mu je slepo zaupala. Prejšnji mesec so sicer Cristino oprostili obtožb o pranju denarja.

Cristinina obramba je danes dejala, da je princesa presenečena in razburjena nad odločitvijo sodišča. Njen odvetnik Miquel Roca je ob tem zatrdil, da morebiti še obstaja možnost pritožbe na odločitev sodišča.

Tiskovni predstavnik španske kraljeve palače je v komentarju današnje odločitve sodišča le ponovil, da kraljeva družina spoštuje neodvisnost sodstva. Urdangarin in Cristina sta sicer zaradi obtožb od leta 2011 izključena iz dejavnosti kraljeve družine.

Urdangarin je bil predsednik neprofitne ustanove Noos. Skupaj s Cristino sta tudi vodila ločeno podjetje, ki naj bi dejansko služilo za namene odtekanja denarja iz Noosa. Par naj bi poneverjena sredstva med drugim koristil za prenovo domovanja v Barceloni, tečaj salse in druge aktivnosti.