Svet

Papež Frančišek: Vatikan je prepojen s 'socialnim ekshibicionizmom'

STA/G.G.
22. 12. 2014, 14.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Papež Frančišek je danes ostro kritiziral vatikansko birokracijo in zatrdil, da imajo nekateri znotraj Cerkve, predvsem v rimski kuriji, močno željo po oblasti, so brezbrižni do drugih in trpijo za boleznimi duha. V božičnem govoru kardinalom, škofom in duhovnikov je pozval k zdravilu za vse "bolezni", za katerimi trpijo nekateri vodilni v Cerkvi.

Reuters

Po besedah papeža je Vatikan prepojen z "eksistencialno shizofrenijo", "socialnim ekshibicionizmom, "duhovno Alzheimerjevo boleznijo" in željo po oblasti, ki so pripeljali do "razglašenega orkestra". Ob tem je Frančišek opozoril pred pohlepom, egoizmom in ljudmi, ki mislijo, da so nesmrtni.

78-letni Frančišek se je sicer že večkrat spravil na rimsko kurijo, znotraj katere je v preteklosti mnogokrat prišlo do bojev za oblast, ter obljubil njeno reformo. Med drugim je imenoval svet kardinalov, ki bi mu pri tej nalogi pomagal. Svet sicer sestavlja osem kardinalov. Ustanovil je še vrsto posebnih teles, katerih naloge med drugim zajemajo boj proti korupciji in slabemu upravljanju znotraj Vatikana.