Svet

Policija na protestih v Ankari aretirala več deset ljudi

STA / T.C.
20. 12. 2014, 18.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V turški prestolnici Ankara je policija danes razgnala demonstrante, ki so se zbrali na protestih za ohranitev sekularnega izobraževalnega sistema. Več deset protestnikov so aretirali.

Reuters

Policija je na demonstracijah, ki so jih organizirali delavski sindikati, uporabila tudi vodne topove, solzivec in pršilo za samoobrambo.

Aretiranih je bilo več deset ljudi, po nekaterih navedbah celo okoli sto, vključno z vodjo sindikata zaposlenih v izobraževanju Velijem Demirom.

Protestniki so izražali nasprotovanje vmešavanju vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) v izobraževalni sistem, s čimer stranka po njihovem mnenju krši načelo sekularne države.

Vlada je letos umaknila prepoved nošenja islamskih rut na srednjih šolah, spodbuja pa tudi odpiranje šol, ki kombinirajo versko vzgojo in ostale učne predmete.

Islamistično usmerjeno vlado predsednika Recepa Tayyipa Erdogana kritiki že dolgo obtožujejo, da želi vsiljevati verske norme sicer pretežno muslimanski, a uradno sekularni turški družbi, prav tako pa naj bi poskušala islamizirati izobraževalni sistem.