Svet

Nesreča v jedrski elektrarni

RT/B.K.
3. 12. 2014, 12.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V jedrski elektrarni na jugovzhodu Ukrajine se je zgodila nesreča, je sporočil predsednik ukrajinske vlade Arsenij Jacenjuk.

Wikipedia

Manjša nesreča se je prejšnji petek zgodila v elektrarni Zaporožskaja. Reaktor je bil nemudoma izključen, izvedli pa so tudi vzdrževalna dela.

»Ni nobene grožnje… z reaktorji ni težav,« je dejal ukrajinski minister za energetiko, Volodimir Demčišin.

Incident ni bil predstavljen javnosti do danes, ko je premier Jacenjuk prosil ministra, da poroča o tem kaj se je zgodilo in kako je ravnalo ministrstvo.

www.npp.zp.ua

Demčišin je dejal, da bodo reaktor ponovno zagnali 5. decembra, zaradi nesreče je več deset mest in vasi ostalo brez elektrike.

Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA) s sedežem na Dunaju, zaenkrat še ni imela pripomb na nesrečo. Mednarodna konvencija, sprejeta po nesreči v Černobilu 1986 sicer obvezuje države, da obvestijo IAEA o vsaki jedrski nesreči, ki bi lahko vplivala na druge države.

Zaporožje leži kakih 570 kilometrov jugovzhodno od Kijeva in obratuje od leta 1984. V ukrajinskem Černobilu se je leta 1986 zgodila najhujša jedrska nesreča doslej, a reaktorji v Zaporožju so drugačni od tistih v Černobilu. Jedrska energija predstavlja kar 44 odstotkov vse v Ukrajini proizvedene energije, poroča AFP.