Svet

Kaj se dogaja s Kim Jong Unom?

G.G.
26. 9. 2014, 15.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je zbolel, so po več tednih špekulacij o zdravstvenem stanju mladega diktatorja potrdili severnokorejski državni mediji. Kim sicer v četrtek ni prišel na zasedanje državnega parlamenta, ki se ga ponavadi udeleži.

Reuters
Pred kratkim smo pisali, da se je voditelje edinstvene komunistične dinastije zredil zaradi prevelikega uživanja sira, zdaj pa so tudi na vrhu severnokorejskega režima priznali , da ima Kim zdravstvene težave. Po pisanju severnokorejskih medijev seveda voditelj kljub bolezni "navdušeno" vodi državo.

Kima, ki naj bi bil star 31 let, so v javnosti nazadnje videli 3. septembra na nekem koncertu. Na videoposnetkih dogodka je vidno shujšan in šepa. 

Četrtkova seja parlamenta je prva, ki jo je Kim zamudil, odkar je pred tremi leti prevzel vajeti države. Severnokorejski parlament se sicer zbere le enkrat ali dvakrat na leto, da na primer potrdi proračun ali druge odločitve, ki jih sprejme vladajoča komunistična partija.

Kim ima prekomerno težo, južnokorejski in kitajski mediji pa so od njegovega izginotja iz javnosti ugibali, ali so ga morebiti doletele zdravstvene težave.