Svet

Na ZN pozivi za odpravo smrtne kazni po svetu

STA
26. 9. 2014, 07.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Predstavniki ZN so v četrtek pozivali k popolni odpravi smrtne kazni po vsem svetu, ki so jo opredelili kot primitivno prakso, ki ne bi smela imeti prostora v 21. stoletju. Dogodka na visoki ravni ob robu splošne razprave 69. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov se je udeležil tudi državni sekretar na MZZ Bogdan Benko.

Namestnik generalnega sekretarja ZN Jan Eliasson je povedal, da je smrtna kazen samovoljna in okrutna kazen ter nepravična praksa v nasprotju s človekovimi pravicami. Na srečo je opazen velik premik v smeri univerzalne ukinitve smrtne kazni, vendar pa delo ni končano in Eliasson je vse države, ki tega še niso storile, pozval, naj smrtno kazen odpravijo ali vsaj uvedejo moratorij nanjo.

Skupaj z Visokim komisarjem ZN za človekove pravice Zeidom Raadom al Huseinom je države tudi pozval, naj ratificirajo izbirni protokol k mednarodni pogodbi o državljanskih in političnih pravicah, ki je namenjen odpravi smrtne kazni. Al Husein je ob tem pozval k reformam pravosodnih sistemov, da se že enkrat odpravi praksa maščevanja, ki ni pravičnost. Države morajo preseči kaznovanje zločina in si prizadevati za to, da bodo zločinci resnično priznali in ugotovili, da je bilo to, kar so storili narobe.

"Smrtna kazen je najslabši primer maščevanja in je pogosto diskriminatorska, saj so je večinoma deležni revni, duševno bolni, nemočni in pripadniki manjšin," je dejal. V zadnjem času je bilo sicer nekaj pozitivnih premikov. Ekvatorialna Gvineja in Pakistan sta uvedla moratorij na smrtno kazen, Salvador, Poljska in Gabon so aprila pristopile k prej omenjenemu izbirnemu protokolu in celo v ZDA so se zvezne države Washington, Maryland in Connecticut odločile za moratorij. Od 193 članic ZN jih je 160 smrtno kazen ukinilo ali je ne izvaja več.