Svet

ZDA in Južna Koreja Pjongjang svarita pred novim jedrskim poskusom

STA
25. 4. 2014, 14.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama, ki se v okviru azijske turneje danes mudi v Seulu, je po pogovorih z južnokorejsko kolegico Park Geun Hye poudaril, da grožnje z novim jedrskim poskusom Severni Koreji ne bodo prinesle ničesar, poročajo tuje tiskovne agencije.

Arhiv Svet24

Po njegovem mnenju bi bilo poleg tega treba razmisliti o sankcijah, ki bodo Pjongjang "bolj ugriznile", če bo izvedel še četrti jedrski poskus. Je pa hkrati podvomil o učinkovitosti novih ukrepov proti komunistični državi.
Parkova pa je izjavila, da nov jedrski poskus ne bi pomenil le ostrejših sankcij ZN, temveč bi se s tem tudi v temeljih spremenilo varnostno okolje severovzhodne Azije. Šeststranski varnostni pogovori o severnokorejskem jedrskem programu bi ostali brez učinka. Ti pogovori sicer stojijo že leto dni.
Na Korejskem polotoku trenutno naraščajo napetosti zaradi znakov, da se Pjongjang pripravlja na nov jedrski poskus, ki bi morda lahko sovpadel tudi z dvodnevnim Obamovim obiskom v Južni Koreji. Jedrske poskuse je Severna Koreja izvedla v letih 2006, 2009 in 2013, zaradi česar je predmet niza sankcij mednarodne skupnosti.
Obama je danes dejal še, da morata Washington in Seul stati drug ob drugem pri tem vprašanju. Pri tem je izpostavil, da se tudi glavna zaveznica Severne Koreje, Kitajska, od nje zaradi provokativnega obnašanja vedno bolj oddaljuje.
Obama se je s Parkovo danes dogovoril še, da bodo zaradi naraščajočih napetosti vnovič razmislili o za leto 2015 načrtovani predaji pristojnosti ZDA nad južnokorejskimi silami v primeru vojne na Južno Korejo. V Južni Koreji je trenutno nameščenih 28.500 ameriških vojakov.
Ameriški predsednik je sicer Seulu danes tudi izrazil sožalje za žrtve tragične nesreče trajekta pred več kot tednom dni, ki je po zadnjih podatkih terjala prek 180 mrtvih.