Svet

Kijev: Na vzhodu Ukrajine začetek druge faze operacije proti separatistom

STA
25. 4. 2014, 13.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ukrajinska vojska je danes začela drugo fazo operacije proti proruskim separatistom, med katero namerava obkoliti Slavjansk in tako separatistom preprečiti, da bi se številčno okrepili, so sporočili iz Kijeva. Na nemirnem vzhodu Ukrajine je medtem odjeknilo nekaj močnih eksplozij, ki po prvih informacijah niso zahtevale smrtnih žrtev.

Reuters

"Ukrajinske enote so sprožile drugo fazo (operacije), ki je sestavljena iz blokade Slavjanska in preprečitve novih (proruskih) okrepitev," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na ukrajinski Interfax, dejal vodja urada ukrajinskega predsednika Sergej Bačinski.
Na vzhodu Ukrajine je medtem še naprej nemirno. V vojaškem oporišču v bližini Kramatorska je po navedbah ukrajinskega ministrstva za obrambo izstrelek iz protitankovskega minometa uničil vojaški helikopter Mi-8. Po poročanju ukrajinskega Interfaxa, ki se sklicuje na ukrajinsko obveščevalno službo SBU, je helikopter, ki je bil v času incidenta na tleh, eksplodiral, pilotu pa uspelo, da se je umaknil še pred eksplozijo.
Pred tem je bilo v eksploziji bombe v Odesi ob Črnem morju ranjenih sedem ljudi. Bombo so po navedbah tamkajšnje policije oboroženci neznanci iz avtomobila vrgli na kontrolno točko, ki jo je postavila skupina oborožencev iz Kijeva. Ranjene so po incidentu odpeljali v bolnišnico, bili pa naj bi izven smrtne nevarnosti.
Šef regionalne policije Pjotr Lucjuk je sicer od mestnih oblasti v Odesi zahteval, da odstranijo oborožene aktiviste iz Kijeva, ki so postavili 12 kontrolnih točk, katerih zakonski status je po njegovih besedah nejasen. Po navedbah lokalnih medijev na tovrstnih točkah prihaja do številnih incidentov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.