Svet

V Cerkvi še zadnje priprave na kanonizacijo priljubljenih papežev

STA
25. 4. 2014, 08.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Katoliški cerkvi potekajo še zadnje priprave na nedeljsko razglasitev papežev Janeza Pavla II. in Janeza XXIII. za svetnika. Še posebej živahno je v Rimu, kjer pričakujejo na milijone vernikov z vsega sveta, med njimi tudi nekaj sto iz Slovenije. V večnem mestu bodo ob tej priložnosti veljali poostreni varnostni ukrepi.

Kanonizacija papežev Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. bo potekala na Trgu svetega Petra v Vatikanu, začela pa se bo ob 10. uri. Na povabilo papeža Frančiška se bo slovesnosti udeležil tudi prejšnji papež Benedikt XVI.
Policija v Rimu ob prvi hkratni kanonizaciji dveh papežev v zgodovini Cerkve pričakuje do pet milijonov vernikov, po navedbah nekaterih medijev pa bi se v večno mesto lahko zgrnilo celo do sedem milijonov ljudi. Samo iz Poljske, domovine Janeza Pavla II., pričakujejo 300.000 vernikov. Številni naj bi prišli tudi iz okolice severnoitalijanskega Bergama, od koder je bil papež Janez XXII.
Nedeljske slovesnosti v Vatikanu se bo udeležilo tudi nekaj sto slovenskih vernikov. Nekateri bodo tja poromali v okviru romanj, ki jih ob tem pripravljajo slovenske turistične agencije, okoli dvesto mladih bo v Vatikan odšlo v organizaciji različnih skupin, nekateri pa se bodo na slovesnost odpravili tudi v lastni režiji.
Trg svetega Petra sprejme okoli 100.000 vernikov, ostali pa bodo lahko slovesno mašo spremljali na okoliških ulicah in trgih na 18 velikih zaslonih, ki jih bodo postavili za to priložnost. V Vatikanu poudarjajo, da ne bodo prodajali vstopnic, in vernike opozarjajo, naj se pazijo sleparjev, ki bi jim želeli prodati karte za kanonizacijo.
Slovesno mašo bodo v živo prenašale številne televizije, verniki pa si bodo prenos v živo in v tehniki 3D lahko brezplačno ogledali tudi v 500 kinodvoranah v 20 državah. Za slovesnost sicer velja veliko medijsko zanimanje; za dogodek se je pri Svetem sedežu akreditiralo že več kot tisoč novinarjev in fotografov.

Oblasti v Rimu bodo po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA za veliki dogodek namenile osem milijonov evrov. Tamkajšnja civilna zaščita je pripravila poseben organizacijski načrt po vzoru tistega ob pogrebu Janeza Pavla II. leta 2005, ki je v italijansko prestolnico prišlo tri milijone vernikov. Za nemoten potek slovesnosti bo skrbelo 2630 pripadnikov civilne zaščite, ki naj bi med drugim razdelili štiri milijone plastenk vode.
Veljali bodo tudi poostreni varnostni ukrepi. Za red bo skrbelo več sto policistov in vojakov.
V soboto, na predvečer kanonizacije v večnem mestu pripravljajo t. i. belo noč cerkva. Cerkve v središču Rima bodo odprte za molitev in spoved, v nekaterih bo molitveno bdenje z branjem Svetega pisma in besedil obeh papežev potekalo v tujih jezikih.
Molitveni bdenji bosta v soboto zvečer potekali tudi Ljubljani in Postojni. Dan po kanonizaciji bo na Trgu sv. Petra v Vatikanu zahvalna sveta maša.
Slovesnosti ob kanonizaciji ne bodo potekale le v Vatikanu, ampak tudi drugod po svetu. Še posebej veliko dogodkov je predvidenih na Poljskem, kjer bodo potekale razprava, molilna bdenja, koncerti, pa tudi gledališke in filmske predstave, poroča APA. V Rimu bodo razglasitev novih svetnikov med drugim obeležili tudi z mjuzikloma v čast Janezu Pavlu II.
Kanonizacija bo med drugim pravi blagoslov za vatikanske finance. Zgolj prodaja spominkov naj bi v vatikansko blagajno prinesla nekaj milijonov evrov. Tudi gostišča in namestitve za romarje, ki jih upravlja Vatikan, so že nekaj mesecev razprodana.