Svet

Lavrov: Rusija bo odgovorila, če bodo ogroženi interesi

STA/N.J.
23. 4. 2014, 15.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes napovedal, da bo Rusija odgovorila, če bodo v Ukrajini napadeni njeni interesi, kot so bili leta 2008 v Južni Osetiji. To je takrat sprožilo vojno z Gruzijo. "Če bomo napadeni, bomo zagotovo odgovorili," je dejal v pogovoru za rusko televizijo RT.

Reuters

Ob tem je izpostavil še, da bi napad na ruske državljane v Ukrajini predstavljal napad na Rusko federacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Če bodo naši interesi, naši legitimni interesi, interesi Rusov, neposredno napadeni, kot so bili na primer v Južni Osetiji, potem ne vidim drugega, kot da se na to odgovori, v skladu z mednarodnim pravom," je v pogovoru v angleškem jeziku, ki ga bo RT v celoti še predvajala, izpostavil vodja ruske diplomacije. Podrobneje svojih izjav o Južni Osetiji ni razložil, je pa odločno zanikal obtožbe Zahoda, da so ruske sile že vstopile na ozemlje Ukrajine. "Edino, kar želim trenutno izpostaviti, je, da so ruske sile na ruskem ozemlju," je dejal. Dodal je, da je to potrdil mednarodni pregled, pri katerem so sodelovale Ukrajina, Evropa in ZDA.

Zahodne države svarijo Rusijo, naj ne pošilja svojih sil na pomoč proruskim aktivistom na vzhodu Ukrajine. Ruski predsednik Vladimir Putin je v zvezi s tem izrazil upanje, da do vojaške akcije ne bo prišlo, ni pa takšnega koraka povsem izključil.

Reuters

Lavrov je ZDA danes tudi obtožil, da nadzorujejo dejavnosti ukrajinske vlade. Kot se je izrazil, ZDA "vodijo šov" v Kijevu. Kot dokaz za to je navedel odločitev Kijeva, da obnovi vojaške operacije proti upornikom na vzhodu Ukrajine. Pojasnil je, da so to operacijo sprožili prejšnji teden, takoj po obisku direktorja ameriške obveščevalne agencije Cia Johna Brennana v ukrajinski prestolnici. Vodja ruske diplomacije je še ponovil, da Ukrajina ni izpolnila nobene izmed zahtev dogovora, ki so ga sklenili prejšnji teden v Ženevi s ciljem razelektritve krize.

Vojna z Gruzijo

Rusija je avgusta 2008 poslala svoje sile v gruzijsko odpadniško republiko Južna Osetija in nato na ozemlje Gruzije, ki je bilo po nadzorom Tbilisija, potem ko je gruzijski predsednik Mihail Sakašvili skušal vnovič vzpostaviti nadzor nad odpadniškim ozemljem. Moskva je nato priznala Južno Osetijo in še drugo gruzijsko odpadniško republiko Abhazijo kot neodvisni državi.