Svet

Na Krimu so ruske enote, krimski premier trdi drugače

STA/M.J.
12. 3. 2014, 11.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Poveljnik sil Nata v Evropi, Philip Breedlove je danes na svojem uradnem blogu zapisal, da vojaki, ki brez oznak delujejo na Krimu, niso "lokalne samoobrambne sile", pač pa ruska vojska. Krimski premier Sergej Aksionov trdi prav nasprotno, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reuters

"Gre za prebivalce Krima, ne dvomite v to. V enotah za samoobrambo ni ruskih vojakov. Ruska vojska od danes ne sodeluje v operacijah blokade vojaških enot in zagotavljanja javnega reda," je dejal Aksionov.

Dodal je, da so krimske enote za samoobrambo sodelovale z rusko črnomorsko floto, nastanjeno v Ukrajini, v skladu z dogovorom o najemu pomorske baze v Sevastopolu, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Breedlove pa je na svojem uradnem blogu zanikal trditve Moskve, da so vojaki, ki so obkolili ukrajinske vojaške baze na Krimu in zavzeli 11 mejnih prehodov, pripadniki lokalnih samoobrambnih enot.

"Po skrbnem pregledu informacij iz več virov, ki so nam na voljo, verjamemo, da gre za pripadnike ruske vojske (...) Gre za zelo resne razmere," je še ugotovil poveljnik sil zveze Nato v Evropi.