Svet

Merklova Rusijo poziva k sodelovanju v kontaktni skupini za Krim

STA
10. 3. 2014, 12.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je Rusijo znova pozvala k sodelovanju v mednarodni kontaktni skupini za rešitev krize na ukrajinskem Krimu. Kot je v imenu Merklove sporočil njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert, časa za poskus zagona pogovorov v takšnem formatu ni več veliko, a Moskva še ni izkazala "potrebne pripravljenosti".

Reuters

"Jasno si želimo pot pogovorov in sporazuma. Še vedno ni prepozno, nekaj časa še ostaja," je izpostavil Seibert. Ob tem pa je opomnil na časovnico, ki si jo je EU zadala v zvezi z uvedbo sankcij proti Rusiji. Nemčija je po njegovih besedah pripravljena na "široko paleto gospodarskih ukrepov".

Merklova bo v četrtek razvoj dogodkov v Ukrajini predstavila v nemškem parlamentu. Ta konec tedna je v zvezi s krizo na Krimu opravila več telefonskih pogovorov; med drugim je govorila z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ameriškim predsednikom Barackom Obamo in turškim premierom Recepom Tayyipom Erdoganom. Turčija je po navedbah Nemčije pripravljena sodelovati v kontaktni skupini.

Češki zunanji minister Lubomir Zaoralek pa je danes zavrnil primerjave med stanjem na Krimu in na Kosovu. Kot je poudaril, Kosova ni zasedla nobena sila, na Krimu pa ni prišlo do nasilja nad prebivalci, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Tako po besedah Zaoraleka odcepitve Krima od Ukrajine nikakor ne bi smeli zagovarjati z analogijo s Kosovom, ki se je odcepilo od Srbije. Če bi kaj takega tolerirali, bi pristali v džungli, v kateri ne bi veljala nobena pravila več, je izpostavil.

Vzporednice med dogajanjem na Krimu in na Kosovu je v zadnjih tednih večkrat povlekel češki predsednik Miloš Zeman. Ta je menil, da mednarodna skupnost v ukrajinski krizi žanje sadove, ki jih je posadila s precedenčnim primerom dopuščene odcepitve dela neke suverene države - Kosova. Zeman je pozval k uporabi enakih meril za vse.