Svet

V Salvadorju oba predsedniška kandidata razglasila zmago

STA
10. 3. 2014, 09.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V Salvadorju je v nedeljo potekal drugi krog predsedniških volitev. Po nepričakovano tesnem glasovanju so zmago razglasili v taborih obeh kandidatov, Salvadorja Sancheza Cerena in Normana Quiane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Javnomnenjske ankete so pred volitvami jasno zmago napovedovale nekdanjemu gverilskemu poveljniku Cerenu iz levičarske stranke FMLN. A po 98 odstotkih preštetih glasovnic začasni rezultati kažejo, da je Ceren prejel 50,10 odstotka glasov, medtem ko je Quijano, kandidat konservativne stranke Arena, prepričal 49,90 odstotka volivcev.

Predsednik stranke FMLN Medardo Gonzales je izpostavil, da je Ceren protikandidata premagal za več kot 8000 glasov. "Salvadorski ljudje so se odločili in lahko proslavljamo zmago," je poudaril.

A enako trdijo v Areni. "S podatki volilne komisije in našim izredno natančnim štetjem lahko trdimo, da smo dosegli zmago za salvadorske ljudi," je sporočil vodja stranke Jorge Velado.

Volilna komisija je sicer obe strani pozvala, naj počakata na končne rezultate.

V Salvadorju so bili konservativci neprekinjeno na oblasti dve desetletji, do leta 2009, ko je bil za predsednika izvoljen kandidat FMLN Mauricio Funes. 69-letnemu Cerenu je v prvem krogu predsedniških volitev prejšnji mesec do neposredne zmage zmanjkalo le malo, zato je bilo pričakovati, da bo v drugem krogu prepričljivo slavil.

Sanchez Ceren je salvadorski podpredsednik. Nekdanji učitelj in minister za izobraževanje je bil eden od petih glavnih gverilskih poveljnikov v salvadorski državljanski vojni v letih od 1979 do 1992.

A vse kaže, da bi mu račune vendarle lahko prekrižal 67-letni Quijano, dosedanji župan prestolnice San Salvador. Ta je po prvem krogu volitev svojo predsedniško kampanjo osredotočil bolj na to, kako otrokom preprečiti vstop v tolpe in kako članom tolp pomagati pri rehabilitaciji.

So pa kandidatu konservativcev precej škodile tesne vezi z nekdanjim predsednikom Franciscom Floresom, v mandatu katerega je izginilo več kot 10 milijard dolarjev donacij s strani Tajvana. Flores je bil sprva Quijanov svetovalec v predsedniški kampanji. Kasneje so ga sicer s tega mesta umaknili, a je škoda že nastala.

Po koncu državljanske vojne se Salvador sooča z nasiljem uličnih tolp, ki nadzorujejo celotne soseske in vodijo trgovino z mamili. Po sklenjenem sporazumu med glavnima dvema rivalskima tolpama marca 2012 se je sicer število umorov prepolovilo, še vedno pa je zelo pogosto izsiljevanje, veliko je tudi drugih kriminalnih dejanj.

Zmagovalec volitev pa se bo moral poleg nasilja med tolpami spopasti tudi z neugodnim gospodarskim položajem v državi. 40 odstotkov od šest milijonov Salvadorcev živi v revščini, država pa je močno odvisna od nakazil svojcev iz tujine. Teh je letno kar za štiri milijarde dolarjev, kar je okoli 16 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) države.