Svet

Kosovo poslej tudi s svojo vojsko

STA
4. 3. 2014, 16.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kosovska vlada je danes sprejela odločitev o ustanovitvi kosovske vojske, ki bo imela 5000 vojakov in 3000 pripadnikov rezerve, je po seji vlade v Prištini sporočil premier Hashim Thaci. Kosovski zunanji minister Enver Hoxhaj je ob tem na Twitterju zapisal, da je Kosovo s tem na poti v zvezo Nato.

Kosovska vlada je danes tudi odločila, da se bo trenutno ministrstvo za varnost preimenovalo v ministrstvo za obrambo. Naloga kosovske vojske bo obramba "ozemeljske suverenosti" Kosova. Kosovski ustava sicer govori zgolj o obstoju varnostnih sil na Kosovu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kosovo je doslej imelo 2500 pripadnikov kosovskih varnostnih sil, ki so bile pod poveljstvom Kforja.

Srbski premier Ivica Dačić se je že odzval na današnjo odločitev kosovske vlade. Kot je dejal, oblikovanje kosovske vojske ni v skladu z bruseljskim dogovorom o normalizaciji odnosov med Kosovom in Prištino.

"To ni v skladu z bruseljskim sporazumom. To so napovedovali že prej, zato smo mi zahtevali zagotovila od Kforja in Nata, da v primeru, da se bo nekoč oblikovala kosovska vojska, ta ne prihaja na sever Kosova brez dovoljenja Kforja," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal Dačić.

Kosovo je samostojnost razglasilo februarja 2008. Doslej ga je priznalo 107 držav, med njimi tudi Slovenija. Srbija samostojnosti svoje nekdanje avtonomne pokrajine ne priznava.