Svet

Pistorius se je zlomil!

N.J.
4. 3. 2014, 15.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Oscar Piatorius, ki mi sodijo zaradi umora nekdanjega deklea Reeve Steenkamp, se je drugi dan sojenja na sodišču zlomil.

Reuters

Zlomil se je ob poslušanju besed njegovega odvetnika, ki je razlagal, da je imela zaradi strela tako močno poškodovane možgane, da ni mogla vpiti. Odvetnik je to poudaril, po tem ko je ena izmed sosed, Michell Burger, ki se je znašla na stolu za priče, dejala, da je po zadnjem strelu slišala Reevo, kako je vpila. Odvetnik Barry Roux je povedal, da je takoj ob strelu padla in ni mogla več spuščati glasov. Vseeno pa je izjavo priče potrdil še njen mož Charl Johnson.

Pistorius se je zgrudil in z robčkom brisal solze, ki so mu tekle po licu. Kot je pojasnil Roux, je soseda slišala  kvečjemu panične krike Pistoriusa. Drugi dan sojenja se je zaključil, ko so na televiziji pokazali fotografijo priče. 

Pistorius ni zanikal, da je ubil dekle, ki naj bi jo zamenjal za vlomilca, zanika pa naklepni umor.

Tožilstvo paraolimpijskega zvezdnika, ki so mu zaradi prirojene napake po rojstvu amputirali obe nogi, hodi pa s pomočjo posebnih protez, s katerimi je tudi nanizal tekaške športne uspehe, bremeni hladnokrvnega naklepnega umora svetlolase manekenke. Pistorius se ves čas zagovarja, da ni šlo za umor, temveč naj bi streljal v samoobrambi. Domneval je, da se je v hišo pretihotapil vlomilec, takrat naj bi poprijel za strelno orožje. Štirikrat naj bi ustrelil skozi vrata kopalnice, kjer je policijo tudi po prihodu na prizorišče zločina pričakalo truplo. Kot je povedal, ni vedel, da je šla Reeva v kopalnico, saj naj bi se ukvarjal z oboževalci. Nato je slišal, kako je zaloputnilo okno v kopalnici. Misleč, da Reeva leži v postelji, je pograbil orožje in streljal skozi vrata kopalnice. Nato je ugotovil, da ni ustrelil vlomilca, temveč svoje dekle.

Priča Estelle van der Merwe, ki živi približno 100 metrov stran, je povedala, da je tiste usodne noči iz Pistoriusove hiše slišala kričanje. "Zbudila sem se ob 1.56 in slišala, kako nekdo kričal. Trajalo je približno eno uro," je dejala in dodala, da jo kriki še vedno preganjajo ponoči. "Ko sem pod tušem, slišim njene krike. Grozljive krike," je povedala. Pistoriusov branilec je še enkrat povedal, da je po vsej verjetbnosti slišala Pistoriusove krike groze,ropot, ki ga je slišala, pa naj bi bil zvok Pistoriusovega razbijanja po vratih, po tem ko je izstrelil štiri strele.

Reuters

Tožilci trdijo, da so zbrali dovolj dokazov, da je šestkratni zmagovalec paraolimpijskih iger in udeleženec lanskih olimpijskih iger v Londonu Steenkampovo umoril z naklepom, za kar je zagrožen dosmrtni zapor. V postopku se bodo kopja najverjetneje lomila okrog vprašanja, ali si je obtoženec - preden je sprožil rafal strelov v nesrečno Steenkampovo, streli so jo zadeli v glavo, ramo in kolk -, nadel nožni protezi. Vse bo torej odvisno od policijskega balističnega poročila. Pistorius sicer ves čas trdi, da je streljal, ne da bi si nadel protezi.

Tožilstvo bo za dokazovanje suma, da je paraolimpijec umor dekleta načrtoval in ga ni storil v samoobrambi, poklicalo 107 prič, ki bodo skušale tudi potrditi, da je bil Pistorius precej vzkipljive narave in da je ljubil lepa dekleta, hitre avtomobile in orožje ter da se ga ni obotavljal tudi uporabiti. Poleg obtožbe za naklepni umor državno tožilstvo 26-letnega Pistoriusa bremeni tudi nezakonite posesti orožja oziroma streliva. Pistorius bo sojenje pričakal na prostosti, na prostosti pa je že vse od februarja, ko je položil varščino v višini 74.000 evrov, saj je sodišče ocenilo, da ni begosumen.