Svet

Je bil genocid na Hrvaškem ali v Srbiji?

R. S.
4. 3. 2014, 12.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V Haagu se je včeraj začela ustna obravnava v sporu med Srbijo in Hrvaško, ki druga drugo obtožujeta genocida.

Reuters

Po nagovoru predsednika sodišča Petra Tomka iz Slovaške je hrvaška stran začela argumentirati svojo tožbo. V drugem delu sojenja bo svoje obtožbe pojasnila Srbija.

Srbski odvetniki pa bodo predvidoma v ponedeljek začeli izpodbijati trditve iz hrvaške tožbe.

Vodja hrvaške skupine pravnikov Vesna Crnić - Grotić je napovedala, da bo prvi krog argumentacije hrvaške strani potekal do petka. Predstavila je tudi videoposnetke o večmesečnem obleganju in razmerah uničenja Vukovarja leta 1991 ter ob tem poudarila, da so posnetki dokaz o namenu popolnega uničenja mesta. Med drugim je dejala, da Hrvaška zahteva pravico. Izpostavila je, da srbska stran, vključno s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem, zanika vojne zločine in med drugim vztraja, da niti v Srebrenici ni bilo genocida. Hrvaška stran bo v prihodnjih dneh poskusila prepričati sodni senat, da so srbske enote zagrešile genocid na Hrvaškem v prvi polovici devetdesetih let prejšnjega stoletja v različnih delih države.

Srbski odvetniki pa bodo predvidoma v ponedeljek začeli izpodbijati trditve iz hrvaške tožbe. V drugem krogu sojenja, ki naj bi se začel 20. marca, bodo srbski pravniki predstavili protitožbo, v kateri trdijo, da je hrvaška država zagrešila genocid nad srbskim prebivalstvom med operacijo Nevihta leta 1995. Nato pa bo še Hrvaška odgovorila na srbske obtožbe. Ustna obravnava bo potekala do konca meseca. Čeprav so iz Zagreba in Beograda prihajale pobude o medsebojnemu umiku tožb za genocid, so bili diplomatski pogovori neuspešni. Razsodbo pričakujejo do konca letošnjega leta.