Paco de Lucia se je rodil leta 1947 v Algecirasu v Andaluziji. Z glasbo ga je seznanil njegov oče, pevec romskih korenin. "Romi so boljši, ker že od otroštva poslušajo glasbo. Če se ne bi rodil v očetovi hiši, bi bil nihče. Ne verjamem v spontanega genija," je dejal ob neki priložnosti.

Kot je pojasnil v knjigi Paco de Lucia: A new tradition for the flamenco guitar, ga je oče že kot otroka spodbudil k temu, da je poprijel za kitaro. V najstniških letih je izdal svoj prvi album. Leta 2004 je prejel ugledno špansko nagrado, nagrado princa Asturije za umetnost kot "najbolj univerzalen flamenko kitarist".

Po njegovem načinu igranja se zgledujejo številni mlajši glasbeniki, hkrati pa je postal eden največjih ambasadorjev španske kulture, je takrat presodila žirija.

Sodeloval je s priznanimi glasbeniki, kot so John McLaughlin, Larry Coryell, Chick Corea in drugi. Veliko let je živel v Mehiki, pozneje pa se je vrnil v Toledo blizu Madrida.

Legendarni virtuoz je večkrat obiskal tudi Ljubljano. Leta 2004 je nastopil v izboru Braneta Rončela v sklopu 52. poletnega festivala v Križankah, leta 2010 pa je naprej razprodal Gallusovo dvorano Cankarjevega doma in nato še dva večera zapored gostoval v Križankah.