Svet

Silovit snežni vihar v ZDA

STA/S.A
3. 1. 2014, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Obširna območja ZDA so zajeli siloviti snežni viharji in hud mraz. Prizadete so predvsem zvezne države Nove Anglije na severovzhodu države. Samo v Bostonu je do četrtka zvečer po lokalnem času v nekaj urah zapadlo skoraj 20 centimetrov novega snega. Tudi v New Yorku in Washingtonu je zapadla obilica snega.

Reuters

Na območju neurij živi skupno okoli 100 milijonov ljudi, kar je skoraj tretjina prebivalstva države. Po napovedih zvezne meteorološke službe naj bi snežilo še do danes zvečer po lokalnem času. Do takrat bi lahko v Novi Angliji zapadlo do 45 centimetrov snega, napovedujejo meteorologi.

V zvezni državi Massachusetts bodo zato danes zaprta večina šol. Zaradi slabega vremena so doslej že odpovedali več kot 2000 letalskih poletov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kljub napovedani obilici snega snežna odeja ne bo dosegla debeline iz lanskega februarja, ko je zapadlo kar meter snega, so za ameriško televizijo CNN napovedali strokovnjaki.

A nevšečnosti bosta ljudem poleg snega povzročala še silovit veter in hud mraz. V številnih predelih bi lahko temperature padle od 20 do 30 stopinj Celzija pod normalnimi vrednostmi. Hladni val bi se lahko razširil vse do severa Floride, kjer bi temperature prav tako lahko dosegle negativne vrednosti. Pričakovati je tudi obsežne izpade elektrike.