Svet

Protestniki nad generalštab vojske in sedež vladajoče stranke

STA / S.R.
29. 11. 2013, 08.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Več tisoč opozicijskih protestnikov je danes vdrlo na generalštab tajske vojske v Bangkoku, pri čemer so oborožene sile pozvali, naj podprejo njihova prizadevanja za strmoglavljenje vlade. Protestniki oblegajo tudi sedež vladajoče stranke Pheu Thai.

Tiskovna predstavnica vojske je potrdila, da so protestniki vdrli skozi vrata in se zdaj nahajajo na generalštabu vojske. Načelnika generalštaba takrat ni bilo v prostorih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V vojaškem kompleksu v zgodovinskem delu Bangkoka je zdaj več tisoč protestnikov. "Hočemo vedeti, ali bo vojska na strani ljudi ali na strani diktatorja," je dejal njihov vodja Amorn Amornrattananont.

Demonstranti so se zbrali tudi pred sedežem vladajoče stranke premierke Yingluck Shinawatra, kjer si stojijo iz oči v oči s protiizgredniškimi policijskimi enotami.

Protestniki, med katerimi je največ privržencev monarhije, prebivalcev juga države in pripadnikov srednjega razreda, zahtevajo odstop premierke Yingluck, mlajše sestre nekdanjega premiera Thaksina Shinawatre, ki po njihovem mnenju dejansko vodi vlado.

Protestniki, ki oblegajo več ministrstev v Bangkoku, zahtevajo konec "Thaksinovega režima" in želijo vlado zamenjati z neizvoljenim "ljudskim svetom".

Yingluck je v četrtek protestnikom ponudila pogajanja, a jo je njihov vodja Suthep Thaungsuban zavrnil. "Naš edini cilj je konec Thaksinovega režima na Tajskem," je Suthep sporočil podpornikom v vladnem kompleksu na severnem obrobju Bangkoka, ki so ga zasedli.

To so najmnožičnejši protesti na Tajskem po letu 2010, ko je takratna vlada krvavo zatrla za opozicijske proteste.