Svet

V bližini jedrske elektrarne eksplodirala bomba

STA / S.R.
27. 11. 2013, 09.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V bližini največje indijske jedrske elektrarne je danes v južni zvezni državi Tamil Nadu eksplodirala bomba, pri čemer je umrlo šest ljudi, je sporočila tamkajšnja policija. Ni še jasno, ali je bila eksplozija morda namenjena napadu na nuklearko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do eksplozije je očitno prišlo po nesreči, saj je bombo razneslo v hiši, kjer naj bi jo sestavljali. Poleg šestih ubitih so še trije ljudje huje ranjeni, je za AFP povedal predstavnik policije, ki je dodal, da naj bi šlo za protestnike proti uporabi jedrske energije.

Nuklearko, ki je izdelana po ruski tehnologiji, so odprli prejšnji mesec. Gradnjo so vseskozi spremljali tudi nasilni protesti. V incidentu elektrarna ni bila poškodovana.

Elektrarno so začeli načrtovati že leta 1988, da bi zadostili vse večjim potrebam Indije po električni energiji. A kritiki ji nasprotujejo, ker je postavljena v bližini indijske obale, ki jo je leta 2004 opustošil cunami, poleg tega pa leži tudi na seizmično aktivnem območju. Lokalni prebivalci se zato bojijo, da bi lahko prišlo do ponovitve katastrofe, do kakršne je prišlo v japonski Fukušimi.