Svet

V Pakistanu zdravnika, ki je pomagal ujeti bin Ladna, obtožili uboja

STA / J. P.
23. 11. 2013, 13.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Oblasti na severozahodu Pakistana so zdravnika Šakila Afridija, ki je ameriški obveščevalni agenciji Cia pomagal najti vodjo mednarodne teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna, obtožile uboja in prevare, je danes povedal zdravnikov odvetnik. Afridi je bil sicer lani obsojen zaradi izdaje, a so sodbo letos naknadno razveljavili.

"Proti Šakilu Afridiju je bila ta teden vložena obtožnica, ki ga bremeni uboja in prevare, potem ko je ga je plemenska ženska obtožila umora njenega sina," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal neimenovani vladni uradnik v Pešavarju.

Afridijev odvetnik Samiulah Afridi je potrdil obtožbe, ki sledijo razveljavitvi obsodbe Afridija zaradi izdaje pred tremi meseci.

Afridi je vrsto let delal kot kirurg na plemenskem območju Kiber v bližini meje z Afganistanom, ki je preplavljeno s pripadniki talibanov in Al Kaide. Potem ko ga je rekrutirala Cia, je po Pakistanu izvajal lažne akcije cepljenja, v resnici pa je jemal vzorce DNK, s pomočjo katerih je Američanom uspelo odkriti skrivališče vodje teroristične mreže Al Kaida v pakistanskem Abotabadu.


Zdravnika so pakistanske oblasti aretirale, potem ko so Američani maja 2011 bin Ladna ubili. Islamabad je to operacijo označil za kršitev svoje suverenosti, odnosi med ZDA in Pakistanom so se ohladili.

Lani so Afridija v skladu s plemenskim sodnim sistemom, ki velja v Kiberu, obsodili zaradi izdaje zaradi njegovih domnevnih stikov s skrajno skupino Lakšar-e-Islam. Obsodili so ga na 33 let zapora, ameriški politiki pa so obsodbo označili za povračilni ukrep zaradi zdravnikove vloge pri odkritju bin Ladna. Avgusta je bila sodba razveljavljena, Afridija pa čaka ponovno sojenje.

Afridijev odvetnik pa je danes za AFP povedal, da se mu zdijo nove obtožbe proti njegovi stranki "čudne". "Čudno, da so oblasti postopke začele po petih letih," je povedal odvetnik.

Nasib Gula iz Kibera je Afridija namreč obtožila, da je že leta 2007 ubil njenega sina. Trdi, da je zdravnik zaradi vnetja slepiča sina operiral trikrat, a da je naknadno umrl. Guba je Afridija prav tako obtožila prevare, češ da ne bi smel operirati sina, ker ni bil kirurg.